Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kauza Čapí hnízdo: Celá situace je hon na čarodějnice, říká jihlavská náměstkyně Mayerová

Ve čtvrtek 10. srpna požádala policie Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová řekla, že žádost souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se má žádostí zabývat 18. srpna, vyplývá z pozvánky na jeho jednání. Babiš označil žádost policie za snahu politického systému zlikvidovat ho. V tomto případě je také skloňováno jméno současné náměstkyně jihlavského primátora Jany Mayerové (dříve Nagyové) .

Ta od roku 2008 působila ve vedení firmy Farma Čapí hnízdo, a.s. Zároveň je autorkou žádosti o padesátimilionovou evropskou dotaci na farmu.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Lhůta pro policejní rozhodnutí v kauze se několikrát prodlužovala. Dohledové Vrchní státní zastupitelství v Praze však v prošetřování možného dotačního podvodu neodhalilo žádné významné pochybení. Dotace pro Čapí hnízdo prověřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.

ČTĚTE TAKÉ: Policie žádá vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, jde o Čapí hnízdo 

Andrej Babiš na žádost policie reagoval slovy, že jde o snahu politického systému jej zlikvidovat. Její načasování podle něj ukazuje na snahu ovlivnit blížící se podzimní volby.

V souvislosti s trestním stíháním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka oslovila redakce Jihlavské Drbny samotnou současnou náměstkyni jihlavského primátora Janu Mayerovou (ANO), stejně jako primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) a zbylé tři náměstky – Vratislava Výborného (ČSSD), Radka Popelku (ANO) a Jaromíra Kalinu (KDU-ČSL).

Jihlavský primátor, který v těchto dnech vybírá dovolenou, se redakci Jihlavské Drbny vyjádřil v tom smyslu, že zatím nebyla příležitost s Janou Mayerovou mluvit. Podobný postoj zaujal také náměstek Radek Popelka, kterému dle jeho vyjádření nepřísluší komentovat kauzu jeho kolegyně. „Nicméně na základě informací, které mám, jsem přesvědčen, že jde pouze o dobře organizovaný hon na čarodějnice,“ odpověděl Popelka na dotaz redakce Jihlavské Drbny.

Výborný: Pro někoho by to mohlo být vnímáno jako přiznání viny 

Podporu Janě Mayerové vyjádřil další náměstek primátora Vratislav Výborný. Dle jeho vyjádření se současná jihlavská náměstkyně nikdy netajila s tím, že na dotačním titulu Čapí hnízdo pracovala. Dále doplnil, že tato její zkušenost z minulosti se samosprávou Jihlavy nijak nesouvisí. „Držím jí palce a přeji si, aby se nenechala zlomit a z politiky neodcházela. Pro někoho by to mohlo být vnímáno jako přiznání viny. Ve vedení města podporu má. Stále bláhově věřím, že princip presumpce neviny bude respektován i v médiích,“ uzavřel své vyjádření Vratislav Výborný.

Poslední ze čtyř oslovených jihlavských náměstků Jaromír Kalina na dotaz redakce Jihlavské Drbny zatím nezareagoval.


Jak se na aktuální dění v případu Čapího hnízda dívá zmiňovaná současná jihlavská náměstkyně a autorka žádosti o dotaci na farmu Čapí hnízdo Jana Mayerová? Přečtěte si její vyjádření, které citujeme v plném znění.

„Jsem skutečně autorem žádosti o dotaci, kterou jsem i podávala. Tato žádost byla 100% v souladu s tehdy platnými předpisy a jejími výklady (psal se rok 2007/2008), vše jsem měla opakovaně potvrzeno jak ze strany právníků, tak ze strany řídicího orgánu. Žádost prošla hodnocením, které bylo předem známé (bodovací systém, který byl součástí pokynů pro žadatele), takže nemohlo dojít k zvýhodnění. Navíc, po výměně hejtmanů (Rath za Bendla) došlo k tomu, že hejtman Rath hledal každou skulinu, aby mohl buď dotace přidělené ještě za Bendla zrušit, anebo smlouvy nepodepsat. Pokud by byla pravda to, co se dnes říká – to ještě, že vše bylo špatně – tak nebylo nic jednoduššího než smlouvu zrušit, případně první kontrola by to mohla udělat. K tomu nikdy nedošlo, naopak – bylo proplaceno. Projekt – na rozdíl od mnoha jiných – splnil svůj účel a dodnes ho plní.

Žádného odborného pochybení si dodnes nejsem vědoma. Podle mě je to snaha o mediální popravu.

Ještě chci říct, že informace, které zveřejňuje neovlivni.cz, jsou vytržené z kontextu. Nikdy jsme nic neskrývali, nebylo to možné – vše důležité řídicí orgán věděl a pokud si myslel, že jsme někde pochybili, mohl to kdykoliv zrušit. Měl na to 5 let - 2 roky realizace a 3 roky udržitelnosti.

Celá současná situace je honem na čarodějnice a snaha vykládat situaci roku 2008 na základe právních výkladů roku 2017, a načasování před volbami, když se to šetří již 2 roky a zaměření i na rodinu pana Babiše ponechávám bez komentáře. Je to fakt politický marast, a v důsledku toho, co teď vidím, že se děje, zvažuji své další setrvání v politice. Obávám se, že stav politiky v naší zemi je takový, že to zachrání jenom zázrak. Já mám malé děti a ty jsou mi přednější.“

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Mayerová, dotace, Čapí hnízdo, Babiš, Faltýnek, trestní stíhání, Andrej Babiš, Jana Nagyová, policie, čarodějnice, Jaroslav Faltýnek, Poslanecká sněmovna ČR, Městské státní zastupitelství v Praze, Vratislav Výborný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míra Lacina

Jihlavský guláš s blátem.

Úterý, 10. října 2017, 04:58Odpovědět

Kauza Čapí hnízdo: Celá situace je hon na čarodějnice, říká jihlavská náměstkyně Mayerová | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.