Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavský Perkmistr je posvěcený

Novému pivu z jihlavského pivovaru - Perkmistrovi - dnes požehnal otec Petr, farář Římskokatolické farnosti u kostela svatého Jakuba. Teď bude pět týdnů zrát a poté se vydá k zákazníkům.

Perkmistr (z německého Bergmeister – hormistr) byl ve středověku nejvyšším a nejvýznamnějším horním úředníkem, který řídil královské doly a do  funkce jej jmenoval sám král.  Sládek Pivovaru Jihlava Richard Procházka se proto na počest všech perkmistrů, havířů, Havíření a také 155. výročí založení pivovaru rozhodl uvařit speciální nové pivo.
„Jihlavským havířům k sílení určený, pivovarem jihlavským zručně vařený.“ Takto o Perkmistrovi hovoří sám sládek Richard Procházka a pokračuje:  „Polotmavý 12% ležák se bude vyznačovat sytou jantarovou barvou, jemnou hořkostí a plností chuti. To vše podpoří výrazný říz. Stupňovitost piva s hodnotou 12,40 % vystihuje fakt, že v roce 1240 se počala nejslavnější éra jihlavského dolování.“

Po pětitýdenním zrání, těsně před Havířením, se stočí do sudů a poputuje k zákazníkům. Nejdříve se představí 19. a 20. června na jihlavském náměstí, potom bude k dostání i ve vybraných provozovnách na Vysočině.

„Pro zájemce a sběratele jsme připravili speciální edici lahvového piva. Tento dárkový balíček bude obsahovat dvě lahvová piva Perkmistr s nově vytvořenými etiketami, sklenici s logem jihlavských havířů, tácky a také historický glejt. To vše bude k dostání na Havíření ve stáncích s jihlavským pivem,“ potvrdil obchodní ředitel Zdeněk Křivský.

Zdroj: Pivovar Ježek
Foto: Miroslav Mareš

Štítky pivo, pivovar, svěcení, Pivovar Jihlava, Miroslav Mareš, Zdeněk Křivský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Perkmistr je posvěcený | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.