Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Malá Václavská slavnost: Jihlavská radnice zve na netradiční křest nového místa

Na netradiční formu křtu nového místa v centru Jihlavy zve jihlavská radnice. Řeč je o úseku hradebního parkánu přímo pod kostelem svatého Jakuba Většího. Ten nyní dostane nové jméno jako připomenutí toho, že zde dříve stála kaple svatého Václava. Malou Václavskou slavnost chystá město Jihlava na podvečer v pátek 27. září. Vstupné se na ni neplatí.

„Chceme připomenout i další slavné historické osobnosti, které jsou s Jihlavou úzce spojeny – především Václava I., Václava II., Přemysla Otakara II. a další,“ řekla radní pro oblast kultury Silvie Čermáková.

Dění na hradebním parkánu začne v pátek 27. září o půl páté odpoledne, samotný křest potom v půl šesté připomenutím historických souvislostí místa, následovat bude krátká hudební část. O tu se postará Trio Filharmonie Gustava Mahlera ve složení Dita Urbánková – Čeledová flétna, Petr Lisý – violoncello a Stanislav Žaloudek – viola.

Účastníci Malé Václavské slavnosti se mohou těšit také na promítání s názvem Gotika na hradební zdi, které doprovodí čtení citátů ze zdí gotické síně jihlavské radnice. „Akce bude volně pokračovat živou poezií v podání Aleše Kauera a Martina Jelínka, která vyústí do bigbítu kapely Sebedrás. Závěr Malé Václavské slavnosti pojímáme jako volnou, spíše undergroundovou zábavu,“ doplňuje svou pozvánku Silvie Čermáková.

Odstartují i Skryté příběhy

Před samotným křtem odstartuje v 16.30 hodin z hradebního parkánu také hra Skryté příběhy.

„Jedná se o zábavnou i naučnou hru vhodnou zejména pro rodiny s dětmi, která formou zapojení do příběhu seznamuje účastníky s vybranými momenty historie daného místa. V Jihlavě je od minulého roku dostupný jeden příběh motivovaný organizování Havířského průvodu v době vzniku Československa.  Hlavní postavou druhého příběhu, který slavnostně spustíme právě 27. září na parkánu, bude krutý Ohnivý Švéd, který tyranizuje Jihlavu. Úkolem hráčů je na tři a půl kilometru dlouhé trase osvobodit město,“ přiblížila Ivana Jelínková z odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Ohnivý Švéd

Podle pověstí se za sychravých bezměsíčných nocí Jihlavou prohání na zpěněném koni divoký jezdec s ohnivou hlavou a žhoucíma očima. Je to duch švédského plukovníka Samuela Österlinga. Ten byl jedním z velitelů vojsk, která v době třicetileté války okupovala a drancovala Jihlavu a napsala jednu z nejtíživějších kapitol jihlavské historie.

Dobu řádění plukovníka Österlinga můžete zažít díky herní trase Ohnivý Švéd, která je součástí mobilní hry Skryté příběhy. „Na  webu najděte odkaz na stažení aplikace, nainstalujte si ji a vydejte se pomoci dívce Veronice zbavit Jihlavu krutého velitele,“ doplňuje Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkán, Kostel Sv. Jakuba, křest, svatý Václav, slavnost, Jihlava, radnice, Silvie Čermáková, Přemysl Otakar II., kostel, Gustav Mahler, kaple, třicetiletá válka, kultura, Martin Jelínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá Václavská slavnost: Jihlavská radnice zve na netradiční křest nového místa | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.