Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V kostele na žďárské Zelené hoře letos skončí opravy ochozu, vyjdou na tři miliony korun

V poutním kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře budou letos dokončeny opravy prvního ochozu, který musel být kvůli havarijnímu stavu uzavřen. V dalších letech by tato památka zapsaná v seznamu UNESCO měla projít rozsáhlou obnovou, která počítá i s odstraněním pozdějších zásahů do této stavby architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. ČTK to řekl kněz Vladimír Vojtěch Záleský ze žďárské římskokatolické farnosti, která se o památku stará.

Práce na první galerii začaly loni, pracovníci se do kostela po zimní přestávce vrátili minulý měsíc. Dřevěná konstrukce stropů ochozu byla poničena, protože do ní zatékalo. Z jeho pěti částí jsou už spraveny tři. Zároveň získaly původní tvary vtisknuté před třemi stoletími Santinim. Tento proces by měl pokračovat s dalšími opravami v celém kostele. Areál totiž v roce 1784 poničil požár. „Při opravách se už, možná ve spěchu, možná kvůli nedostatku finančních prostředků, nepodařilo vrátit kostel do té úplně původní podoby,“ řekl Záleský.

Opravy ochozu vyjdou na tři miliony korun. Do kostela se už rovněž vrátilo 22 restaurovaných svícnů a závěsné lampičky ve tvaru hvězdy, vzniká tam nová elektroinstalace. V květnu budou požehnány tři zvony, které nechala farnost odlít náhradou za ty, které byly zničeny za druhé světové války. Při té příležitosti už bude mít kostel i nové ozvučení.

Farnost spravuje Zelenou horu od 28. srpna 2014, kdy ji v rámci církevních restitucí převzala od Národního památkového ústavu. Projekty na celkové obnovení kostela už má připraveny, budou stát v součtu 40 milionů. „Je to národní kulturní památka a památka UNESCO, takže ta příprava musí být pečlivá a podrobná,“ řekl koordinátor obnovy František Laštovička. Důležitá je také domluva s památkáři. O dotace na tyto akce požádala farnost koncem března v evropském programu IROP. Pokud uspěje, mohly by se pak uskutečnit během čtyř let.

Plánované práce se týkají vnějšku kostela i jeho interiéru. Zahrnují opravy fasády s výměnou oken, obnovení vnitřní plastické výzdoby a původního vzhledu podlahy, a také restaurování mobiliáře a instalace nového osvětlení kostela. „Do střechy jediné jít nemusíme,“ uvedl Laštovička.

Farnost rovněž počítá s úpravou prostranství mezi kostelem a ambitem, které donedávna sloužilo jako hřbitov. Místo se promění v poutní louku. Po dokončení oprav kostela přijde na řadu ambit.

Turistické prohlídky kostela kvůli opravám nejsou omezeny. Tento měsíc se konají o víkendech nebo po dohodě, od května do září denně. Podrobnosti jsou na webu.

Vloni si památku prohlédlo kolem 31 tisíc turistů a dalších asi 15 tisíc lidí se na Zelené hoře zúčastnilo církevních obřadů nebo kulturních akcí.

Autoři | Foto www.chateauheralec.com

Štítky Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostel, oprava, Světové dědictví UNESCO, druhá světová válka, Církevní restituce, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kostele na žďárské Zelené hoře letos skončí opravy ochozu, vyjdou na tři miliony korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.