Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrad Kámen čeká na nové expozice. Hotovo má být v roce 2022

Muzeum Vysočiny Pelhřimov spravující hrad Kámen má projekčně nachystanou instalaci nových expozic za asi 10,5 milionu korun. Přípravné práce by mohly začít na konci příští turistické sezony. Na hradě dostane větší prostor muzeum motocyklů, které funguje od roku 1974. Zjara zřejmě také začne stavba nového návštěvnického centra. V nové podobě se hrad včetně opravené kaple Panny Marie Bolestné otevře v roce 2022, řekl ředitel muzea Ondřej Hájek.

Expozice by se měly vrátit k ideje ze 70. let 20. století. „Ale aby tam byly jen motorky, to ne. Jsou místa, která jsou jednoznačně spjata s předchozími majiteli hradu, a to není nic nezajímavého," řekl Ondřej Hájek. Čtyři místnosti, z toho jedna nově, budou věnované interiérům a historii hradu, stejně jako sklep a přízemí starého paláce. Místnosti v patře severního a východního paláce zaplní nová motocyklová expozice.

Oprava kaple za asi 17 milionů korun začala letos na jaře. Je hotový odvlhčovací systém stavba má novou střešní krytinu, odborníci také zpracovávají archeologické nálezy z vnitřku kaple.

O dodavateli nových expozic se podle Hájka zřejmě rozhodne v polovině příštího roku. Do konce letošního roku by podle něho mohl být vybraný dodavatel nového návštěvnického centra.

Nezmizí z ní vodicí motocykl amatérsky postavený na začátku 20. století. Vzhledem k jeho hmotnosti a rozměrům zřejmě hrad neopustí ani v době oprav. Původně sloužil při cyklistických závodech. Díky vzadu připevněné desce rozrážel vzduch před závodníky. V muzeu je od jeho vzniku a nikdy ho nikdo nevážil. Podle dochovaných pramenů může mít hmotnost až 750 kilogramů.

Podobně náročné jako stěhování vodícího motocyklu by podle Hájka bylo stěhování klavírního křídla. „Po dohodě je budeme muset nějakým způsobem na hradě zabezpečit. Upřímně, nikdo z nás si neumí představit, jak je budeme z těch schodů stěhovat," řekl Hájek.

Přednáškový sál s možností promítání 

Exponáty v muzeu z velké části vlastní Národní technické muzeum v Praze. Po renovaci slíbilo podle Hájka jednu část expozice každoročně obměňovat. Novinkou bude přednáškový sál s možností promítání.

Instalaci nových expozic budou předcházet stavební úpravy spojené s výměnou elektroinstalace a zabezpečovacího zařízení. Hrad bude podle ředitele zřejmě v roce 2021 zcela uzavřený. „Následující rok by byla slavnostně otevřena nová expozice. Předpokládáme, a zatím stavební práce tak vypadají, že v tu dobu bude už nějakou dobu hotová i kaple, takže i ta by byla otevřena. A se vší pravděpodobností bude hotové i nové návštěvnické centrum," láká Hájek.

Autoři

Štítky památky, hrad, expozice, Kámen, muzeum, kaple, motocykl, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Národní technické muzeum v Praze, palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kámen čeká na nové expozice. Hotovo má být v roce 2022 | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.