Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dny evropského dědictví otevřou i nepřístupné památky. Lidé uvidí kostýmované prohlídky

V rámci Dnů evropského dědictví se o víkendu na Vysočině otevřou další památky, z nichž některé jsou běžně nepřístupné. Jiné zpestří svůj obvyklý program divadly či kostýmovanými prohlídkami. Lidé budou moci i do kostela v Zahrádce na Havlíčkobrodsku, který zbyl z vesnice zatopené při vytvoření přehrady, řekla za Národní památkový ústav Markéta Slabová.

Dny evropského dědictví mají za cíl podpořit ochranu kulturního dědictví. Česká republika se jich účastní od roku 1991. Jejich letošní slavnostní program byl zahájený 7. září v Litomyšli, jejíž zámecký areál se stal před 20 lety součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Do 15. září se při nich otevře asi 800 památek.

Do kostela v Zahrádce, který spravuje NPÚ, mohou lidé jen výjimečně. Stojí u přehrady Švihov vybudované v 70. letech minulého století. Návštěvníci si ho budou moci prohlédnout v neděli.

Živé obrazy, duchovní hudba i podzemí

Kostýmovanými prohlídkami zintenzivní zážitek z návštěvy zámek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. O víkendu nabídne připomínku půlstoletí od dobytí Měsíce a dalších události. V 15 živých obrazech bude účinkovat více než stovka herců. Speciální prohlídky pro rodiny s dětmi budou 14. a 15. září také na hradě Kámen na Pelhřimovsku.

V Havlíčkově Brodě otevřou v sobotu šest kostelů včetně klášterního kostela svaté Rodiny. Přístupné budou také podzemní chodby v centru města. Duchovní hudbu zase nabídne v sobotu chrám Nanebevzetí Panny Marie Polná na Jihlavsku a vážná hudba zazní v polenské synagoze a rabínském domě.

Autoři | Foto mistnikultura.cz

Štítky památky, Dny evropského dědictví, kultura, kostel, Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Česko, Světové dědictví UNESCO, Litomyšl, Měsíc, Švihov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví otevřou i nepřístupné památky. Lidé uvidí kostýmované prohlídky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.