Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Festival Voda Moře Oceány: Zvítězí doba plastová?

Stále aktuálnější problém znečištění oceánů bude hlavním tématem 16. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Voda Moře Oceány, který se koná od 11. do 15. září v Hluboké nad Vltavou. Přinese filmy o přírodě a ekologii, podnětná setkání a také koncerty, výstavy a další akce. V soutěžní části je 27 snímků z devíti zemí, vstup je opět zdarma.

„Festival chce být i letos setkáním všech, pro které jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně,“ zve diváky ředitel přehlídky Jindřich Soukal, kameraman, potápěč a cestovatel. Podle něho je na planetu Zemi nutné pohlížet jako na komplexní organismus, který je velmi propojený a také velmi náchylný ke změnám, které na první pohled nemají nic společného. Bude o tom řeč i při diskusi Zvítězí doba plastová? v pátek 13. září od 18:30 v kině Panorama. ,,Pozvali jsme zajímavé hosty z různých oborů a doufáme, že se zapojí i diváci,“ těší se Soukal.

Ve čtvrtek 12. září od 18 hodin budou v kině vyprávět Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek, kteří po stopách legend Zikmunda a Hanzelky projeli 32 zemí za devět měsíců a nafotili místa, která naši nejznámější cestovatelé navštívili před více než půlstoletím. Předtím se ve foyer kina odehraje vernisáž fotografií Spirit of Asia.

Druhá výstava Life Aquatic bude v hotelu Diamant, kde lidé uvidí také záběry z této cesty, která zamířila i pod vodní hladinu. Obdivovatele velkoformátových fotografií s citem pro detail a fascinující momenty ze života vážek potěší lahůdka v Residenci Hluboká, která vystaví snímky zpěváka Dana Bárty. Zpěvák tam své snímky představí v pátek 13. září v 16 hodin a pak spolu s vynikajícím beatboxerem En.dru vystoupí od 20:30 hod na hlubockém náměstí.

Přehlídka se dlouhodobě zaobírá ekologickým zatížením oceánů a vodních zdrojů. Z Německa dorazí vraková potápěčka, popularizátorka, držitelka ocenění DIWA a členka Síně slávy potápěček Sabine Kerkau - v pátek od 17 hodin bude v kině Panorama mluvit o expedici do hlubinných vraků.

Další unikátní setkání nabídne v kině v sobotu v 17 hodin Andy Dellios, specialista na žraločí chování, potápěč a kameraman. Účast přislíbil také zpěvák a instruktor volného potápění Dan Landa, fotbalový reprezentant, potápěč a patron projektu „Obsazeno mořem“ Karel Poborský, herec a cestovatel Jan Révai a další. „Jsme rádi, že i letos za námi přijedou lidé z celé republiky i ze světa, jimž není vztah člověka k vodě a přírodě lhostejný. Generují se z řad jachtařů, potápěčů, cestovatelů a lidí, kteří mají zájem o rozumnou ekologii,“ říká prezident festivalu, filmař a dobrodruh Steve Lichtag.

Tisková zpráva

Štítky festival Voda Moře Oceány, doba plastová, plasty, výstava, festival, koncert, moře, Země, Daniel Landa, Steve Lichtag, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Voda Moře Oceány: Zvítězí doba plastová? | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.