Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Telč zpřístupní sklepení dalšího historického domu na náměstí

Telčská radnice zpřístupní sklepení dalšího historického domu na náměstí. Jde o dům dětí a mládeže (DDM). Po jeho rekonstrukci, která bude stát 26 milionů korun a skončí za rok, vznikne ve sklepení expozice o historii této památkově chráněné budovy. Město chce výhledově propojit její sklepení s již otevřenou částí podzemí, které je o kousek dál pod budovou základní umělecké školy. Novinářům to řekl telčský starosta Roman Fabeš.

„Uvidíme, jak to technicky bude možné," uvedl starosta Roman Fabeš k propojení středověkých sklepení obou městských domů otevřením další části podzemí chodby. Prvních 200 metrů podzemního labyrintu, který je pod základní uměleckou školou, město zpřístupnilo před pěti lety. V něm je muzeum přibližující historii Telče pomocí digitální technologie.

Budova DDM je součástí historického jádra města, které je mezi památkami UNESCO. Na rekonstrukci budovy dostalo město evropskou dotaci. Firma Starkon zahájí tyto stavební práce v září. Úpravy se nebudou týkat historických konstrukcí domu, ale novějších vestaveb, včetně inženýrských sítí. V některých částech je podle starosty potřeba zlepšit statiku.

Kromě sklepení bude v budově DDM nově upravené podkroví, které se zatím také nevyužívá. „Je tam úžasná velká půda, vzniknou tam sály," uvedl Fabeš. Součástí projektu je nové vybavení některých místností, nový bude například divadelní sál.

Kroužky telčského DDM navštěvovalo minulý školní rok přes 800 dětí. V novém školním roce bude dům dětí přechodně působit v Základní škole Masarykova, pak se vrátí do budovy na náměstí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, správa, Telč, AUDIO, FOTO, historický dům, Dům dětí a mládeže, Roman Fabeš, Světové dědictví UNESCO, historie, rekonstrukce, základní umělecká škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč zpřístupní sklepení dalšího historického domu na náměstí | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.