Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žďár nad Sázavou si připomene 300 let od začátku stavby kostela na Zelené hoře

Santiniho barokní slavnosti ve Žďáru nad Sázavou připomenou dvě významná výročí poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Jeho stavba začala před 300 lety a zároveň letos uplyne 25 let od zapsání této památky do seznamu světového dědictví UNESCO. V programu slavností, které budou od 5. do 8. září, je i rekonstrukce půdorysu kostela na dlažbě náměstí a laserová animace Pocta Santinimu.

V současnosti je kolem památky lešení kvůli opravám. „To nás omezuje. Ale říkáme, že to je, jako když Santini stavěl,“ dodal s nadsázkou Stanislav Růžička ze spolku Putování za Santinim.

Program slavností připravuje město ve spolupráci se spolkem a farností. Santiniho práci přiblíží lidem v pátek 6. září. Na náměstí Republiky vpodvečer narýsují stejným postupem jako slavný architekt půdorys Zelené hory. „Samozřejmě jedna ku deseti, celá by se na náměstí nevešla,“ uvedl Růžička. Na náměstí budou vystupovat i představitelé historických postav - Santiniho a Václava Vejmluvy, někdejšího opata žďárského cisterciáckého kláštera. Bude se tam také předávat pamětní kámen pro poutní kostel.

Víkendový program slavností bude v areálu zámku, kde byl dřív klášter, a na Zelené hoře. V sobotu mimo jiné při procházkách přiblíží odkaz Santiniho odborníci. Laserová animace s nasvícením Zelené hory a světelnými obrazy na svahu pod ní začne u Konventního rybníka ve 21:30, po koncertě barokní hudby v bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Podrobnosti jsou na webu akce.

Podnět ke stavbě kostela dal v roce 1719 opat žďárského cisterciáckého kláštera Vejmluva. Inspiroval ho zřejmě nález zachované tkáně v hrobě Jana Nepomuckého ze stejného roku. Projektem byl pověřen architekt Jan Blažej Santini-Aichel (1677 až 1723). Stavba trvala tři roky, kostel byl vysvěcen v září 1722.

Foto vysocina.eu | Zdroj ČTK

Štítky ČR, zábava, historie, architektura, Žďár n.S., Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Žďár nad Sázavou, kostel, slavnost, Světové dědictví UNESCO, Stanislav Růžička, klášter, Jan Nepomucký, Nanebevzetí Panny Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou si připomene 300 let od začátku stavby kostela na Zelené hoře | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.