Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Moravec se po více než dvaceti letech opět otevře veřejnosti

Historický zámek Moravec se poprvé v novodobé historii otevře veřejnosti, a to na jediný víkend. Od 2. do 4. srpna zde návštěvníci mohou nahlédnout nejen do historických sálů. Prohlídky bude po celý víkend doprovázet i kulturní program.

Zámek Moravec na Žďársku slouží od roku 1996 jako depozitář Moravského zemského muzea. Pro veřejnost je tak nepřístupný.  V rámci akce Otevřený Moravec však budou moci návštěvníci od 2. do 4. srpna spatřit interiéry zámku. „Jelikož se objevovaly dotazy veřejnosti, jak zámek vypadá zevnitř, rozhodli jsme se aspoň v rozsahu, který provoz depozitářů dovoluje, umožnit zájemcům do útrob zámku nahlédnout,“ uvedl generální ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Zámek s prvky surovosti

K vidění tak budou historické sály a knihovna rodiny hrabat Gudenus. Perličkou prohlídky ilustrující novodobější historii zámku pak budou například „fresky“ s hrajícími si pionýry na stěně středověkého sálu. „Od roku 1946 byl na zámku dětská zotavovna. Jsou zde zachovány všechny drobné koupelny a toalety pro malé děti. Prostory ukážeme ve své surovosti tak jak jsou zachovány, protože propojení pozdně renesančního zámku s dětskými malůvkami na stěnách z padesátých let působí až absurdně,“ řekla mluvčí Moravského zemského muzea Barbora Javorová.  

Kromě komentovaných prohlídek je na historickém nádvoří nainstalované letní kino, které připravuje Spolek holek Moravec. To odstartuje v pátek večer filmem Špunti na vodě. V sobotu pak se pak filmoví fanoušci mohou těšit na snímek Ženy v běhu. „V neděli pak završí celou akci koncert Bobrůvanky,“ doplňuje program Javorová.

Součástí je i tříhektarový anglický park 

Zámek má bohatou historii. Jeho předchůdcem byla středověká tvrz z roku 1347. V následujících letech se na panství vystřídalo několik majitelů z řad například Pernštejnů. Až v první polovině sedmnáctého století nechali Magnášové z Moravce přestavět na pozdně renesanční zámek. Ten je obklopen tříhektarovým anglickým parkem se sbírkou exotických dřevin. „V parku z konce 19. století je k vidění například jedle stříbrná či borovice Jeffreyova,“ dodává Javorová.

Program celé akce naleznete na www.mzm.cz/zamek-moravec/

Autoři | Foto mzm.cz/zamek-moravec/

Štítky zámek Moravec, veřejnost, prohlídka, depozitář, zámek, Moravské zemské muzeum, moderní dějiny, Jiří Mitáček, okres Žďár nad Sázavou, Ženy v běhu

Zámek Moravec se po více než dvaceti letech opět otevře veřejnosti | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.