Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Památky na Vysočině ožijí v srpnu kulturou, na Roštejně i Rokštějně bude i letní kino

Na koncerty, divadla, letní kino i benefici pozvou v srpnu své návštěvníky správci památek na Vysočině. K jazzovým koncertům se po čase vrací hrad Roštejn na Jihlavsku. Poprvé nabídne divákům také letní kino. Promítat bude pohádky, které se na hradě natáčely.

Letní kino na hradě je součástí akce Vysočina filmová, která láká turisty na filmová místa v kraji. „Díky spolupráci s Vysočina Tourism bude promítání zajištěné přes jihlavské kino Dukla, takže to bude profesionální promítání,“ řekla kastelánka Roštejna Kateřina Rozinková.

Pohádky O Radkovi a Mileně a Černá Fortuna uvidí návštěvnici na nádvoří hradu zdarma 30. srpna. Jazzový koncert bude na Roštejně 18. srpna. Prostor podle Rozinkové dostanou regionální kapely Humpolecký dixieland, Swing Trio Telč, Jazz Quintet Třešť a Jazz Joint z Havlíčkova Brodu.

Promítání filmů je tradiční i na dalším z hradů v okolí Jihlavy, na Rokštejně nedaleko Brtnice. Letos pořadatelé připravili novější české filmy Teroristka a Ženy v běhu. Promítat se budou 23. a 24. srpna.

Zámek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku zpestří v srpnu prohlídky svých prostor divadelní pohádkou v podání Divadla historie v pohybu Exulis. Nechalo se inspirovat kusem Panna a netvor, který rozehraje při večerních prohlídkách 16. a 17. srpna.

Jako řada památek v zemi zakončí i ty na Vysočině hlavní sezonu Hradozámeckou nocí 31. srpna. Náměšťský zámek ji spojí s hranými prohlídkami zámku, které zajistí Divadelní a kaskadérská společnost Štvanci.

Hrad Lipnice na Havlíčkobrodsku nabídne 2. srpna své důstojné prostory mladým folkovým hudebníkům, finalistům soutěže Brána. Návštěvníci se nebudou muset do podhradí přesouvat ani po setmění, protože 2. a 3. srpna Lipnice nabídne noční prohlídky. Jejich divadelní zpracování je šité na míru minulosti hradu. Nabídne historické postavy včetně spisovatele Jaroslava Haška i pověsti nebo strašidla.

Hradní Thurnovský palác bude hostit i benefiční koncert 4. srpna. Jeho výtěžek bude věnovaný na opravu kostela svatého Jiří v Řečici na Havlíčkobrodsku. Řečický kostel je jedním ze tří kostelíků pod hradem Lipnice obsahujících malby ze 14. století. O obnovu kostelů se skoro dvě desetiletí stará obecně prospěšná společnost Přátelé podlipnických kostelů. Díky grantům, příspěvkům do sbírky a spolupráci s obcemi se už podařilo udělat práce za 16,5 milionu korun.

Foto hrad-rostejn.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, zábava, památky, Vysočina, hrad, letní kino, Kraj Vysočina, Roštejn, koncert, kostel, kultura, divadlo, okres Jihlava, Jaroslav Hašek, okres Havlíčkův Brod, pohádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na Vysočině ožijí v srpnu kulturou, na Roštejně i Rokštějně bude i letní kino | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.