Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Náramči na Třebíčsku dnes začal sympatický festiválek Okolojeles

Krásná příroda, příjemné prostředí a kapely, které na velkých festivalech nejspíš neuslyšíte. A přesto byste chtěli. To vše nabízí malý festival Okolojeles v Náramči na Třebíčsku. Letos slaví páté narozeniny stylově - návštěvníkům nabídne rozmanitou paletu hudby, autorských čtení a přednášek.

Festival Okolojeles, který se letos koná od pátku 26. do neděle 28 července, nadělí ke svým pátým narozeninám návštěvníkům dosud nejširší programovou paletu. Počet vystupujících přehoupne tři desítky a areál se i kvůli tomu rozroste z loňských dvou rovnou na tři scény. „S každým rokem sice rosteme, základ ale zůstává celou dobu stejný. Jsme parta kamarádů, kteří se snaží spoluutvářet otevřené kulturní prostředí postavené na vzájemné důvěře, kde postrádají smysl fyzické či jiné mentální bariéry, “ vysvětlil jeden ze zakladatelů festivalu Tomáš Palát.

Letos poprvé i třetí scéna

Po úspěšné loňské spolupráci s NONA Records a Bastl Instruments přivítá letošní Okolojeles další spřátelené hudební iniciativy. Hosty pátého ročníku budou kolektivy AVA a ÉTER. Ty se v rámci festivalu potkají na společné AVA + ÉTER Antigravity stage. „Máme rádi místa se zvláštní atmosférou. Navíc se snažíme podporovat projekty, které mají komunitní přesah. Proto jsme rádi, že můžeme rozšířit o další rozměr právě festival Okolojeles,“ uvedl člen AVA kolektivu Martin Bukáček alias Snediggen Snurssla.

Nová třetí scéna bude oba dny představovat svébytnou elektronickou laboratoř. Postupně se v ní vystřídají účinkující, kteří reprezentují různé ambientní elektronické deriváty vycházející z acid techna, housu, tribal nebo slowrave a abstraktní elektroniky. 

Držíme tradici undergroundu, říkají organizátoři

Line-up představuje pečlivě skládanou multižánrovou mozaiku, kde spolu v jedinečném přírodním prostředí interagují jak kytarové, tak elektronické projekty. Folkové přístupy se střídají s rapem a tvrdou post-klubovou tvorbu prostupují meditativní elektronické plochy. „Snažíme se reflektovat současnou domácí scénu. Přitom ale dbáme na to, abychom neopomíjeli její kořeny v podobě místní undergroundové tradice,“ doplnila organizátorka festivalu Sabina Coufalová.

Doprovodný program dostal pro letošek premiérově jednotný tematický fokus s podtitulem „Opožděné reportáže.“ Reflexi současné společensko-environmentální situace přinesou zejména přidružené besedy, rozhlasové dokumenty z dílny cyklu DokuVlna Českého rozhlasu nebo autorská čtení spisovatelů s názorem.

Autoři | Foto Okolojeles

Štítky okolojeles, festival, nárameč, okres Třebíč, Český rozhlas

V Náramči na Třebíčsku dnes začal sympatický festiválek Okolojeles | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.