Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival Mendel je... včelař opět zve na party. Lidé uvidí třeba i videomapping a uslyší koncerty

PR článek

Čtvrtý ročník zábavně-vědecko-popularizačního festivalu o Gregoru Johannu Mendelovi je tu. Letos se zaměří na méně známý obor vědcovy činnosti – včelařství. Vedle zábavy a koncertů opět nepřijdete ani o festfood a interaktivní vzdělávací program. Nezapomeňte proto s sebou vzít své potomky. Mendel se o svém přínosu světové vědě nikdy nedozvěděl. Vy však u svých dětí můžete talent pro ni objevit už třetí víkend v červenci.

Festival z produkce TIC BRNO a partnerů se vždy odehrává o víkendu nejblíže Mendelově narození. Pojďme se setkat kde jinde než na Mendlově náměstí a užít si celodenní narozeninovou party! Kdyby si Gregor Johann mohl sfouknout svíčky, letos by jich muselo být 197. Celý projekt vznikl především, aby prohloubil povědomí o jeho osobnosti a díle a za hranicemi města a ČR propagoval Brno jako město Mendela.

Po ročnících Mendel Is Back a Mendel K(now)s se festival dále postupně věnuje jednotlivým oborům, jimiž se zabýval. A protože byl Mendel polyhistor a renesanční člověk, nebylo jich málo. Bádal zejména na výzkumech v oblasti dědičnosti, působil jako opat, zaobíral se meteorologií a včelařstvím. Vloni proto proběhl festival pod jménem Mendel je... vědec a v letošním roce přichází včelař.   

Mendel je... včelař, 19. – 21. 7. 2019 
Více informací včetně detailního programu najdete na www.mendelje.cz, vstup je zdarma.

Včelařství se Mendel věnoval už v dětství se svým otcem. Na základní škole ho pak zajímal především přírodopis, a to i díky školní ovocné zahradě se včelínem. Pár let po jmenování opatem augustiniánského řádu nechal v klášteře na Starém Brně postavit včelín pro 15 včelstev spolu se sklepem, kde experimentoval s jejich zazimováním. Na pokusech se včelami si chtěl ověřit své objevy v genetice. Nezvolil ale nejvhodnější metodu, takže se jeho očekávání nenaplnila. Zkušenost se zhoubnou nákazou jeho včelstev jej však dovedla ke stanovení bezpečných postupů platných do dneška.  

Zábava vzdělává

Na odborné vzdělávací časti se podílí řada organizací od Augustiniánského opatství, přes Masarykovu a Mendelovu univerzitu, Hvězdárnu a planetárium Brno, Lipku, Mendelovo muzeum, Zoo Brno až po VIDA! science centrum a Technické muzeum Brno. Připraveny jsou proto komentované prohlídky, diskuze, přednášky, workshopy či projekce.

Festival spolupořádá TIC BRNO, MUNI Mendelovo muzeum, Sundrive Communications, Společně a Augustiniánské opatství a farnost při Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně.

Partnery jsou Hvězdárna a planetárium Brno a Nadace ČEZ.Akce se koná pod záštitou primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové, starosty městské části Brno – střed Vojtěcha Mencla, Masarykovy univerzity v Brně, Mendelovy univerzity v Brně, Biskupství brněnského a řádu sv. Augustina v Římě.

Za zmínku jistě stojí např. FabLab Experience – první mobilní digitální dílna k vyzkoušení, včelí produkty pod mikroskopem v podání Chemické fakulty VUT v Brně, nebo workshopy v Mendelově včelíně. Část programu je z kapacitních důvodů nutné si registrovat, proto návštěvu festivalu předem dobře naplánujte, ať o nic nepřijdete. 

Vrcholem sobotní narozeninová party

Vrcholem programu bude narozeninová party na zahradě augustiniánského opatství. Návštěvníci se mohou těšit na hudební program, koncert skupiny The Newmour Experience a lákavé multimediální vystoupení pod taktovkou Bastl Instruments. Komunita za touto značkou udělala díru do světového trhu se syntezátory a přitom sídlí jen pár minut od kláštera. Přes Mendlovo náměstí dochází každý den do práce a už se těší, až se zmocní atmosféry večera a vzdají svůj hold géniovi. Slibují atraktivní podívanou s videomappingem a dalšími technikami ve spojení s živou elektronickou hudbou.

„Videomapping v zahradě augustiniánského kláštera už publikum zná a společně s HUCOTem nám jde o to dosavadní koncept osvěžit a vytvořit opět nezapomenutelný zážitek. Mendelův odkaz chceme představit ve čtyřech dějstvích kombinujících videomapping, VJing a živou elektronickou hudbu,“ vysvětlil Matěj Kotouček z Bastl Instruments.

O hudební doprovod se postará právě Matěj Kotouček spolu s Ondřejem Mertou. Vedle brněnských umělců se představí také kreativní tým ze Zlína. Za originálním audiovizuálním konceptem totiž dále stojí kolektiv HUCOT pod uměleckou supervizí Václava Ondrouška známého také z artového uskupení MOIRE.

Až vám z plejády vystoupení, workshopů a show vyhládne, stačí ochutnat přichystané festfood. Těšit se můžete na donuty, koblihy, palačinky, výběrovou kávu, božskou zmrzlinu, foodtruck Láska ze Zelňáku, pivo z Bulli vanu a další. Atmosféra na zahradě zve na pohodu a piknik v trávě ve stínu pod vzrostlými korunami stromů.

Duchovní program

Mendel vystudoval teologii v Olomouci a byl zvolen opatem augustiniánského kláštera, festivalu tedy nemůže chybět ani duchovní rozměr. V bazilice Nanebevzetí Panny Marie se můžete zaposlouchat do koncertů a zúčastnit se bohoslužby.

Tak jako Mendelův věhlas ani jeho festival se neomezuje jen na Brno. Můžete ho pojmout i jako příležitost k výletu a zajet se podívat do Znojma, kde chystají program pro děti, Kamenice, kde má Masarykova univerzita své vědecké výukové centrum Bioskop, nebo do Vražného, rodné obce génia. 

Štítky Gregor Johann Mendel, festival, věda, Brno, včely, Gregor Mendel, koncert, včelařství, video mapping, klášter, TIC Brno, zahrada, včelí úl, Nanebevzetí Panny Marie, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Mendel je... včelař opět zve na party. Lidé uvidí třeba i videomapping a uslyší koncerty | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.