Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V bystřickém Panském dvoře bude o Velikonocích k vidění na 1500 kraslic

V bystřickém Panském dvoře lidé o Velikonocích uvidí skoro 1500 kraslic. V seminárním sále budou vystavena zdobená pštrosí, kachní, husí i slepičí vejce, ale také drátěné kraslice a další vyrobené z papíru, keramiky či perníku. „Výstava bude součástí velikonočního programu v turistickém centru Eden, který se koná ode dneška do pondělí,“ řekla Eva Straková z centra. Velikonoční tradice o víkendu připomene také Michalův statek v Pohledi na Havlíčkobrodsku.

Kraslice centru Eden poskytla Drahoslava Horká z Pohledce na Žďársku, která je mnoho let vyrábí. Další vajíčka zdobená slámou si návštěvníci budou moci prohlédnout na statku horácké vesnice vedle Panského dvora. Uvidí tam také, jak se vajíčka zdobí. Čerstvě pečené housky, buchty a velikonoční vrkoče budou vonět v sousedním mlýně. Lidé si podle Strakové budou moci pečivo dochutit podle svého. V programu centra Eden jsou i ukázky velikonočních zvyků a tradic, včetně dílny na pletení pomlázek.

Skanzen Michalův statek v Pohledi přiblíží velikonoční svátky na vsi před zrušením poddanství. Slavnostně prostřenou tabuli najdou návštěvníci ve světnici a ve dvoře uvidí, na jaké polní práce se hospodáři v tomto období připravovali. Skanzen bude otevřen dnes a zítra, po oba dny tam bude hrát Kočovné loutkové divadlo Rózy Blechové. Dnes předvede vynášení smrtky, obchůzku z řehtačkami a další jarní zvyky folklorní soubor Škubánek.

Bystřické centrum Eden vybudovalo město s pomocí dotací. Tvoří ho opravený areál někdejšího statku Mitrovských a replika horácké vesničky s ekopavilonem. Eden vstupuje do své druhé turistické sezony, zatím jím podle Pavla Pichlera z centra prošlo skoro 30 tisíc lidí. Také Michalův statek, který je od roku 2014 národní kulturní památkou, spravuje obec.

Autoři | Foto wikimedia

Štítky kraslice, Velikonoce, Panský dvůr, vejce, statek, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, Pohledec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bystřickém Panském dvoře bude o Velikonocích k vidění na 1500 kraslic | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.