Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival dokumentů Ji.hlava chce letos zdůraznit téma ekologie. Dneska byl odhalen oficiální plakát

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který se bude letos konat v Jihlavě po třiadvacáté, se zaměří i na ekologii. Šetrný k životnímu prostředí chce být svým provozem, ekologii ale bude akcentovat i v diskuzích Inspiračního fóra, které se bude věnovat klimatickým změnám. Festival se bude konat od 24. do 29. října.

Životní prostředí podle ředitele festivalu Marka Hovorky odráží i letošní festivalový plakát, jehož tvůrcem je výtvarník Juraj Horváth. „Přestože jsme obklopeni apokalyptickými zprávami, do budoucnosti se díváme s mírným optimismem. Věříme, že pokud se budeme jako lidstvo chovat zodpovědně, situaci zvládneme,“ řekl Hovorka. Plakát s výraznou kresbou tak podle něj nabízí i hravý tón. Obdobné kresby nabídnou i další tiskové materiály festivalu.

Vzhledem k tomu, že festival chce být ohleduplný k životnímu prostředí, nebudou na něm podle mluvčí Zuzany Kopáčové žádné jednorázové plasty. Snaha se promítne i do přepravy hostů. Místo osobních aut by je měly vozit autobusy. Novinkou bude také ekologický ombudsman, který bude podle Hovorky zprostředkovávat festivalové ekologické postupy veřejnosti a sbírat další návrhy a podněty.

Jihlavský festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a každoročně promítne přes 300 dokumentů. Jako nejlepší český dokument byl loni na festivalu oceněn Uzamčený svět mapující život ve vězení. Cenu za nejvýraznější světový dokument si z festivalu odnesl existenciální belgický snímek Volný pokoj.

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, FOTO, ekologie, Marek Hovorka, dokumentární film, plakát, Juraj Horváth, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival dokumentů Ji.hlava chce letos zdůraznit téma ekologie. Dneska byl odhalen oficiální plakát | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.