Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina památek NPÚ na Vysočině se otevře už na Velikonoce

Většina památek na Vysočině ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) se pro návštěvníky otevře už 25. března. Lidé se mohou v průběhu celé sezony těšit na řadu osvědčených kulturních akcí i novinek. Památky chystají hudební festivaly, noční prohlídky, výstavy i koncerty. Vybrané památky se zapojí také do oslav výročí narození Karla IV. Novinářům to dnes řekl ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Na Velký pátek se pro návštěvníky otevřou brány zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou a v Telči. O den později se připojí i hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou. Všechny památky budou otevřené až do Velikonočního pondělí. V úterý 30. března budou mít všechny zavírací den. V následujících dnech se návštěvní doba bude řídit podle návštěvního řádu jednotlivých památek. Vstupné zůstává většinou beze změny, v Jaroměřicích mírně vzroste.

Zámek v Náměšti nad Oslavou letos kromě dvou stabilních prohlídkových tras mimořádně zpřístupní depozitář takzvaného Královského apartmá, s dětskými pokoji, které obývaly děti posledních majitelů zámku z rodu Haugwitzů.  Návštěvníci uvidí také unikátní expozici Stolování na zámku představující šlechtické stolování v 19. a 20. století.

V Telči se podíváme do podzemí 

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se výhledově počítá s rozšířením prohlídkové trasy o apartmá Karolíny Questenbergové. Během celé sezony bude na druhé prohlídkové trase nainstalována výstava Zámek s vůní benzínu. „Ve vestibulu návštěvníky přivítá veterán, nejspíš značky Tatra, v jedné z místností bude vytvořena zámecká autodílna a chybět nebudou ani unikátnosti jako řidičský průkaz hraběnky Elvíry, velká šlapací auta pro děti a další zajímavosti,“ uvedl kastelán Radim Petr.

Hrad Lipnice bude na Vysočině hrát hlavní úlohu v letošním lucemburském roce. Z věže bude vlát lucemburská vlajka, během sezony se uskuteční divadelní performance a několik dalších akcí připomínajících 700. výročí narození Karla IV. Na hradě budou pokračovat práce na nové expozici středověkého topení, která by se měla návštěvníkům otevřít nejspíše v roce 2018.

Na zámku v Telči bude od června zpřístupněno podzemí. Prostory pod bývalým gotickým hradem mají dvě patra a zahrnují asi deset místností. Návštěvníci se tak budou moci podívat do míst, která jsou velmi vyhledávána českými i zahraničními filmovými štáby. Na obou prohlídkových trasách zámku uvidí návštěvníci i nově zrestaurované exponáty. Na trase A to bude rytířská zbroj, na trase B budou při výjimečných příležitostech vystaveny svatební šaty hraběnky Podstatské-Lichtensteinové.

Autoři | Foto www.staticpanoramio.com

Štítky Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, Velikonoce, zámek, Karel IV. Lucemburský, České Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou, Telč, Velký pátek, Náměšť nad Oslavou, Velikonoční pondělí, Lipnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina památek NPÚ na Vysočině se otevře už na Velikonoce | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.