Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letošní Ji.hlava nabídne přes tři stovky dokumentárních filmů. Náměstí už okupuje Maják

Letošní dvaadvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nabídne divákům 327 filmů, takřka 150 z nich ve světové, evropské nebo mezinárodní premiéře, uvedla v tiskové zprávě za organizátory festivalu Zuzana Kopáčová. Šestidenní festival začne 25. října a filmy se budou promítat v osmi sálech včetně Horáckého divadla.

V jedné z 11 soutěžních sekcí nazvané Česká radost bude 13 snímků včetně dokumentu Iluze, ve které Kateřina Turečková přibližuje politickou situaci v současném Maďarsku.

Sekce Opus Bonum nabídne 17 snímků. Ve světové premiéře například belgický film Volný pokoj režisérky Alexandry Kandy Longuetové, která zachycuje osudy čtyř lidí v jednom chátrajícím americkém motelu jako koncentrovaný konec amerického snu.

ČTĚTE TAKÉ: Blíží se festival dokumentů. Organizátoři hledají pomoc s ubytováním návštěvníků 

Mimo soutěž zůstane přehlídka 25 snímků z francouzské, kanadské a americké produkce zařazená do sekce Direct Varité. Dokumentární styl, jinak označovaný jako direct cinema, staví na přísné autenticitě. Dramaturgem sekce je David Čeněk, podle kterého je většina zařazených filmů pro české diváky neznámá. Promítat se bude i Námořní pěchota, která inspirovala úvodní scénu Olověné vesty Stanleyho Kubricka.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO, VIDEO: Jihlavu bude brázdit festivalový trolejbus. Letošní program myslí i na ty nejmenší 

Festival připravil program také pro děti a spolupracoval na něm s Oblastní galerií Vysočina, kde bude i dětský koutek, výtvarné dílny, divadelní představení nebo promítání dětských filmů.

Od včerejška je v horní části Masarykova náměstí k vidění už i oblíbený Maják - festivalové centrum pro návštěvníky festivalu.  

Festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a loni jej navštívilo asi 4500 akreditovaných diváků.

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky MFDF, festival, dokument, film, program, dokumentární film, divadlo, Opus Bonum, Maďarsko, Iluze, Stanley Kubrick, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Ji.hlava nabídne přes tři stovky dokumentárních filmů. Náměstí už okupuje Maják | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.