Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Malé muzeum Bible bylo otevřeno v Pelhřimově. Obsahuje více než 350 výtisků

Ve Starém Pelhřimově bylo včera slavnostně otevřeno Malé muzeum Bible s originály Bible kralické a Bible Melantrichovy. Soukromá expozice vytvořená při občanském sdružení Biblický teologický seminář obsahuje 352 různých výtisků v 59 jazycích, vydaných od 16. století až po současnost.

Tato bezesporu unikátní sbírka byla zapsána i do České knihy rekordů,“ řekl při včerejším představení muzea Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den, která databázi českých rekordů spravuje.

Teolog a pedagog Vladislav Donát sbírku stále rozšiřuje. Teď očekává poštovní zásilku s kopií bible, která se s kosmickým letem Apollo 14 dostala až na Měsíc. „Bylo to na mikrofilmu, čtyřikrát čtyři centimetry, kompletní bible,“ přiblížil.

Nově otevřené muzeum podle Donáta není určeno jen pro věřící. „Spousta lidí neví, že bible je nejtištěnější, nejpřekládanější, nejznámější knihou světa. Dneska se o tom málo mluví,“ sdělil teolog a pedagog.

Vůbec nejstarším kusem v muzeu jsou Spisy svatého Augustina z roku 1506. Výtisk Bible Melantrichovy pochází z roku 1549 a Bible kralické z roku 1587. Vedle literárních památek najdou návštěvníci v muzeu i soudobé výtisky, včetně zajímavostí, jako je bible v Braillově písmu pro nevidomé a „nepromokavý“ exemplář Písma uložený v akváriu. Takové vydání podle Donáta oceňují třeba trampové.

Prohlídka knih v novém muzeu je také interaktivní. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet, jakými způsoby bible v průběhu staletí vznikala. Mohou se zapojit do jejího ručního přepisu a zkusit psát původními biblickými jazyky, hebrejštinou a řečtinou. Další možností je přepisování husím brkem a inkoustem a tisk na replice středověkého tiskařského lisu.

Ve třech místnostech muzea se lidé dozví také o tom, jak se zakázané výtisky bible v minulosti schovávaly. Běžně se prý ukládaly za trámy a v jedné rodině pekaře ji v nouzi strčili do chlebového těsta. Nebezpečnou literaturou byla bible i v době socialismu, někteří lidé ji tajně vozili ze Západu. „To se pašovalo pod polstrováním v autech,“ uzavřel Donát s dovětkem, že to zná i ze zkušenosti svých rodičů.

Pro návštěvníky je Malé muzeum Bible otevřené každou středu a pátek, v dalších dnech pak po předchozí domluvě.

Foto Facebook Malého muzea Bible | Zdroj ČTK

Štítky Malé muzeum Bible, muzeum, Bible, Starý Pelhřimov, Pelhřimov, Muzeum rekordů a kuriozit, Program Apollo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé muzeum Bible bylo otevřeno v Pelhřimově. Obsahuje více než 350 výtisků | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.