Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava zámku v Červené Řečici letos nezačne. Majitel doufá, že brzy najde dodavatele

Projekt opravy zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku je nutné přepracovat, už neodpovídá současným cenám. Oprava měla začít letos. Do původního výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil. Majitel doufá, že dodavatele opravy za asi 100 milionů korun najde do konce roku. Kvůli růstu cen už v projektu nebudou některé atraktivní prvky, které mohly zaujmout víc návštěvníků, řekl dnes Daniel David, předseda družstva Zámek Šebestián, jemuž památka patří.

Oprava zámku stojícího nedaleko centra malého města s asi tisícovkou obyvatel se připravovala několik let. Družstvo na ni získalo dotaci přes 82 milionů korun s podmínkou dokončení oprav do roku 2021. „Na projektu pro udělení dotace se pracovalo řádově dva a půl roku před tím, než mělo dojít k realizaci, během toho ale bohužel ceny vyletěly tak nahoru, že se nám do výběrového řízení nikdo nepřihlásil,“ řekl David. Před novým výběrovým řízením musí být práce oceněny cenami odpovídajícími roku 2019.

Navýšit konečnou cenu ale v návaznosti na dotaci získanou z Integrovaného regionálního programu nelze, proto se bude zmenšovat objem prací. „Nejdřív oželíme takové věci, jako je videomapping a další funkce, kterými jsme chtěli zámek zatraktivnit,“ řekl David.

Červenořečický zámek patřil v minulosti pražskému arcibiskupství. Už ve 13. století na místě zámku jistě stála opevněná tvrz s kostelem později přestavěná na hrad. V 16. století vlastnil hrad Šebestián z Leskova, který nechal areál renesančně upravit a doplnil ho na tu dobu unikátním opevněním. O století později se Červená Řečice vrátila do majetku pražského arcibiskupství, kterému patřila až do roku 1948.

Zámek dlouho chátral a památkáři ho řadili mezi nejohroženější památky v kraji. Jeho vyhlídky se zlepšily díky dořešení majetkoprávních vztahů. V posledních letech už byly na zámku prováděny dílčí záchranné práce s podporou Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury.

Autoři | Foto www.cestyapamatky.cz

Štítky zámek, oprava, dodavatel, Červená Řečice, projekt, Daniel David, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava zámku v Červené Řečici letos nezačne. Majitel doufá, že brzy najde dodavatele | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.