Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavské DIOD nabídne v rámci festivalu Malá inventura hned čtyři představení

Čtyři představení nabídne letos jihlavské Divadlo otevřených dveří (DIOD) v rámci festivalu Malá inventura. Festival už 16 let nabízí to nejlepší z nového divadla za uplynulý rok pražským divákům a na pražský únorový festival na podzim navazují jeho ozvěny v regionech. V Jihlavě se uskuteční od 28. do 30. září, řekla mluvčí festivalu Zuzana Kopáčová.

Jihlavský program odstartuje soubor Ufftenživot, který divákům v představení Keep Calm ukáže univerzální návod k životu. Výběr toho, co z Malé inventury uvidí lidé v Jihlavě, je závislý především na kapacitě divadla, řekl mluvčí DIOD Přemysl Martinek. Při činoherních představeních nenáročných na scénu, může být v publiku až 250 lidí. Velká taneční představení si vynutí zmenšení hlediště takřka na třetinu.

Druhé festivalové představení Horizont 8 přenesou organizátoři 29. září do venkovních prostor, vstup bude zdarma. Původní autorský projekt Jiřího Honzírka reflektuje letošní osmičková výročí. „S těmi roky pracujeme prostřednictvím jejich současného vnímání, tedy ne s tím, co roky 1918, 1938, 1948 a 1968 znamenaly ve své době, ale jak je vnímáme dnes,“ řekl už dřív Honzírek.

Soubor Anička a letadýlko v Jihlavě odehraje představení Roštěnky u Tiffaniho a 30. září festival ukončí představení pro rodiny s dětmi Frutti di mare, které původně Malá inventura nenabízela. „Snažíme se vybírat představení, která odpovídají dlouhodobému konceptu našeho divadla. Klademe důraz na pohybová a taneční představení a zároveň hledáme nějaký program pro rodiny. Děláme to i u dalších festivalů, které u nás mají ozvěny, jako je Fun Fatale nebo Tanec Praha,“ řekl Martinek.

Smyslem festivalu je, představit co nejširší škálu podob nového divadla.

Kromě Jihlavy hostuje festival také v Jičíně, Českých Budějovicích a Opavě.

Autoři | Foto MFDF JI.hlava

Štítky DIOD, divadlo, festival, Malá inventura, představení, Jihlava, Jiří Honzírek, dioda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské DIOD nabídne v rámci festivalu Malá inventura hned čtyři představení | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.