Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Busking 2018: Letos do Jihlavy dorazí umělci ze Slovenska. Vystoupí na náměstí i v MHD

Také v tomto roce zažijeme v Jihlavě festival pouličního umění BusKing, a to již tuto sobotu 22. září. Nadějnými umělci ožije ulice Komenského, horní část Masarykova náměstí stejně jako některé vozy jihlavské MHD. Všichni vystoupí bez nároku na honorář, ale s připravenými klobouky.

 „Letos se festival spojí s akcí Zažít Jihlavu jinak, kterou pořádá uskupení UNArchitekti a Oblastní galerie Vysočiny. Zároveň bude součástí Evropského týdne mobility, a to zrovna v den, kdy mohou cestující využívat městskou hromadnou dopravu zcela zdarma,“ doplnila Ivana Jelínková, koordinátorka kulturních akcí městského odboru kultury, školství a tělovýchovy.

Buskeři rozezní své nástroje, rozhýbou svá těla a namočí štětce do barev v 10 hodin ráno a dění v centru by mělo utichat až s dvaadvacátou hodinou večerní. Kolemjdoucí a návštěvníci se mohou těšit kromě známých jihlavských tváří i na umělce z jiných českých měst či ze Slovenska.

Buskeři přijedou z celé republiky, třeba Petra Göbelová z Ostravy nebo Stanley Voda z Brna, ale i ze Slovenska – dvojčata Tamara a Tatiana, které si říkají TBeeGirls a už mají s hraním v jihlavských trolejbusech zkušenost,“ přiblížila Ivana Jelínková.

A proč vlastně pojmenování busking? Tento výraz se z angličtiny volně překládá jako pouliční umění. Slovo však původně vzniklo z románských jazyků a má význam snažit se, usilovat nebo získat. Obecně je busking označením pro jakékoli umělecké vystupování na veřejnosti za odměnu darovanou veřejností.

„Nechte si od buskerů zlepšit poslední letní den letošního roku. A pokud se vám jejich umění bude líbit, neostýchejte se je odměnit vhozením mincí do klobouku, ale hlavně s úsměvem. Prostě si to v sobotu do centra Jihlavy přijďte užít,“ pozvala Ivana Jelínková.

Foto Tomáš Kadlec

Štítky busking, umění, festival, MHD, náměstí, Jihlava, městská hromadná doprava, Slovensko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Busking 2018: Letos do Jihlavy dorazí umělci ze Slovenska. Vystoupí na náměstí i v MHD | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.