Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Moravských Budějovicích budou bez muzea řemesel. Kvůli opravě bude tři roky zavřené

Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích je od září pro veřejnost uzavřené kvůli chystané rekonstrukci expozic na zámku, oprava bude stát asi 17 milionů korun. Bude to první modernizace řemeslné expozice od 80. let. Modernizace se dotkne i zámecké expozice. Od původního záměru ponechat veřejnosti v době rekonstrukce vždy část muzea přístupnou se odstoupilo. Veřejnost se tak do nových expozic umístěných v zámku podívá až v roce 2021, řekl Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, které moravskobudějovické muzeum spravuje.

Muzeum od září postupně vystěhovává původní expozici a bude hledat dodavatele expozice nové. Před její instalací bude nutné opravit na zámku, který je v majetku Moravských Budějovic, elektrické rozvody a udělat opravy za asi 800 tisíc korun, řekl starosta Vlastimil Bařinka (Sdružení občanů Moravských Budějovic). „Rozpočet ještě není schválený, ale částku do něj navrhnu,“ řekl Bařinka.

Modernizaci expozice zaplatí z velké části dotace. Podle rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj na ni muzeum dostane přes 15 milionů korun.  Desetiprocentní spoluúčast poskytne muzeu jeho zřizovatel - Kraj Vysočina.

Upraveny budou řemeslné i zámecké expozice. Původně měla být vždy jedna z nich veřejnosti přístupná, teď se ale muzeum rozhodlo uzavřít zámek celý a prostor využít pro dočasné uložení některých exponátů podle toho, jak budou práce postupovat. Masných krámů, které jsou také součástí muzea, se modernizace netýká, řekl Martínek. Ve dvoře Masných krámů ale přibude nový interaktivní prvek s kvízem pro děti i dospělé. Úpravami při modernizaci projde výstavní sál pro krátkodobé výstavy, přednáškový sál, odpočinková zóna pro návštěvníky, studovna a knihovna.

Muzeum má své expozice ve dvou objektech, v Masných krámech a na zámku.  Budova bývalých Masných krámů obsahuje připomínky venkovských řemesel. V jednotlivých dílnách jsou k vidění nástroje a výrobky sítařů, barvířů, hrnčířů, kamnářů, kolářů, kovářů, podkovářů, přadláků lnu, sedlářů, ševců a řezníků. Výstavní prostory v části zámku jsou zaměřené na řemeslníky působící ve městech. Roční návštěvnost muzea se pohybuje kolem 5 tisíc lidí.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky muzeum řemesel, oprava, uzavření, muzeum, Moravské Budějovice, řemeslo, zámek, Jaroslav Martínek, Muzeum Vysočiny Třebíč, Vlastimil Bařinka, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravských Budějovicích budou bez muzea řemesel. Kvůli opravě bude tři roky zavřené | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.