Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Již osmou Hradozámeckou noc připomene na Vysočině celkem pět památek

Osmého ročníku Hradozámecké noci se na Vysočině 25. srpna zúčastní pět památek. Mezi nimi bude i hrad Roštejn na Jihlavsku, kde sice pokračuje rekonstrukce, přesto od července nabízí turistům první novou návštěvnickou trasu. Už ji vidělo přes 8 tisíc lidí, řekla kastelánka hradu Kateřina Rozinková.

K Hradozámecké noci, která nabízí lidem možnost vidět památky v netradičním čase i se zpestřeným programem, se v kraji připojí také zámky v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku a v Telči na Jihlavsku, hrad Orlík u Humpolce na Pelhřimovsku a kostel sv. Víta v Zahrádce na Havlíčkobrodsku.

Náměšťský zámek připomene večerními divadelními prohlídkami letošní osmičková výročí. Telč přenese návštěvníky do poloviny 16. století na svatbu Zachariáše z Hradce s Kateřinou z Valdštejna. Na návštěvníky sv.  Víta čeká kromě večerních kostýmovaných prohlídek také koncert folkové kapely Náhodná setkání ve 20:00.

Už v 16:00 bude hrát hudba i na Roštejně. Swing Trio Telč vystřídá od 19:00 večerní program s možností prohlídky jen svíčkami osvětlené kaple svatého Eustacha. Expozici hradu věnované lesu a myslivosti doplní od soboty také živý exponát výra velkého původem ze záchranné stanice v Telči. „Není schopný vrátit se do přírody, tady alespoň bude plnit takovou diplomatickou povinnost, bude lákat návštěvníky do nových expozic, pod jedním z hradních oblouků na nádvoří bude umístěn dlouhodobě,“ řekla Rozinková. 

Rekonstrukce Roštejna vlastněného Krajem Vysočina a spravovaného Muzeem Vysočiny Jihlava začala loni na jaře. Dokončena má být příští rok. Kraj za ni zaplatí asi 73 milionů korun. Od července je přístupná první ze dvou nových tras a lidé mohou i do věže nebo na nádvoří hradu. Od začátku letních prázdnin na hrad přišlo přes 17 tisíc lidí. Celoroční návštěvnost hradu před rekonstrukcí byla asi 35 tisíc lidí.

Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav, který touto akcí tradičně uzavírá hlavní turistickou sezonu. Akce je každý rok spojená s jiným tématem. V loňském roce, který NPÚ věnoval renesanční šlechtě, se slavnostní start Hradozámecké noci konal symbolicky na renesančním zámku v Náměšti nad Oslavou. Letošní téma diplomacie nasměrovali pořadatelé na západočeský zámek Kynžvart, který vlastnil mimo jiné diplomat habsburské monarchie kníže Klement Václav Metternich.

Autoři | Foto www.zemefilmu.cz

Štítky Hradozámecká noc, památky, hrady, zámky, hrad, Kraj Vysočina, Roštejn, Telč, okres Jihlava, zámek, svatý Vít, Náměšť nad Oslavou, Národní památkový ústav, okres Třebíč, okres Pelhřimov, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Již osmou Hradozámeckou noc připomene na Vysočině celkem pět památek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.