Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum Vysočiny v Třebíči soutěží v mezinárodní soutěži. Jako jediné v Česku

Třebíčské Muzeum Vysočiny bylo jako jediné z České republiky nominováno do mezinárodní soutěže EMYA 2016 o cenu pro evropské muzeum roku. Organizátorem této prestižní soutěže je Evropské muzejní fórum. Pro třebíčské muzeum soutěž začala už vloni v květnu, a to podáním přihlášky. V červenci do muzea zavítala komisařka Evropského muzejního fóra, která doporučila nominaci.

„Posledním krokem byla utajená návštěva zástupce poroty,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Třebíčské Muzeum Vysočiny prošlo v letech 2010 až 2013 kompletní obnovou. Díky ní vznikly čtyři nové expozice, k nimž jsou k dispozici podrobné doprovodné texty také v Braillově písmu. Návštěvnický komfort zvyšuje internetová studovna, zázemí pro rodiče s dětmi, uzamykatelné šatny, kavárna, venkovní odpočinkové zóny a výtah.

Soutěž o evropské muzeum roku se vyhlašuje od roku 1977. Do letošního ročníku prestižní soutěže bylo nominováno 49 muzeí z 24 zemí. Společně s třebíčským muzeem se v soutěžním klání utká například londýnské Museum of Water, FC Porto Museum z Portugalska, Royal Belgian Institute of Natural Sciences z Belgie a celá řada dalších. Loni v soutěži zvítězilo Rijksmuseum z Amsterodamu.

Jsme hrdí na to, že letošním jediným nominovaným za Českou republiku mezi evropskou muzejní elitu je právě Muzeum Vysočiny Třebíč,“ uvedla Marie Kružíková, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která dodala, že finále soutěže a slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční v dubnu 2016 v Tolose a San Sebastianu ve Španělsku.

Foto www.trebicnasbavi.cz | Zdroj ČTK

Štítky muzeum, soutěž, Muzeum Vysočiny Jihlava, Česko, Třebíč, mezinárodní soutěž, Marie Kružíková, FC Porto, Royal Belgian Institute of Natural Sciences, Rijksmuseum, Muzeum Vysočiny Třebíč, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Vysočiny v Třebíči soutěží v mezinárodní soutěži. Jako jediné v Česku | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.