Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina kulturní! Náš kraj nabídne přes léto nejrozmanitější hudební festivaly

K létu na Vysočině neodmyslitelně patří hned několik hudebních festivalů. Na své si u nás přijdou milovníci těch nejrozmanitějších žánrů. Zatímco takové Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou letos mají 33 let a Prázdniny v Telči krásných 35 let, Trampský širák oslaví v závěru srpna na Hanesově mlýně u Štoků 15 let od prvního ročníku. Příznivce vážné hudby pak v srpnu potěší Festival Petra Dvorského, Mezinárodní hudební festival Václav Hudeček a jeho hosté a festival Hudba tisíců – Mahler Jihlava.

Hvězdou Prázdnin v Telči bude Glen Hansard, z českých interpretů se můžeme těšit na Václava Neckáře a Bacily nebo na Lenku Filipovou. Tahákem náměšťských Folkových prázdnin, které se letos odehrají od 28. července do 4. srpna, bude Ondřej Havelka a jeho Melody Makers (29. července v areálu zámku).

Vážná hudba vážně i nevážně

Zahrady zámků Jaroměřice nad Rokytnou, Valče a nádvoří zámku Dukovan nebo pivovaru Dalešice oživí koncerty Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Lákadlem bude 8. srpna v zámeckém parku ve Valči koncert Tomáš Klus Symphonic, Miroslav Žbirka pak zazpívá za profesionálního doprovodu Moravské filharmonie Olomouc o tři dny později v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Třídenní festival Václav Hudeček a jeho hosté budou Moravské Budějovice hostit pojedenácté. Začne 17. srpna a vystoupí na něm také plzeňská filharmonie pod vedením Jana Kučery, která bude interpretovat nejznámější české filmové melodie.

Září, od 7. do 19., bude patřit 12. ročníku Třebíčského hudebního festivalu, tentokrát s podtitulem Habsburská hudební říše. V podání špičkových českých, polských a rakouských interpretů zazní španělská renesance, italské baroko, rakouský klasicismu i německý romantismus. 

Tipy pro trampy i „dechovkáře“

Trampové se do Hanesova mlýna u Štoků sjedou na 24. a 25. srpna. A budou mít proč. Program Trampského širáku slibuje Jaromíra Nohavicu, skupiny Kamelot, Děda Mládek Illegál Band nebo třeba Rangers Band. Pořadatelé opět zvou na tradiční velký táborák, u kterého se bude hrát a zpívat až do rána.

Milovníci dechovky pro změnu ocení Celostátní festival hasičských dechových hudeb, který se koná při bartolomějské pouti. Na Masarykově náměstí v Pelhřimově ve dnech 25. a 26. srpna vystoupí Havlíčkobrodská 12, Hanačka, Šeuvcovská muzika Skuteč, Vysočinka nebo České Buchty. V sobotu 25. srpna v 21.00 přijde na už téměř tradiční zapálení makety Pelhřimovského krematoria, ve kterém shoří na lístečcích napsané starosti a problémy mnoha Pelhřimovských i návštěvníků města.

Polenský podzim oslaví 100 let ČSR

Hudební festivaly na Vysočině uzavře v první polovině října Polenský hudební podzim. Tradiční podzimní kulturní akce, kdy se město rozezní tóny saxofonů a žesťových nástrojů, ale i elektrických kytar a kláves. Součástí programu bude i koncert ke 100. výročí republiky zpěvačky Radky Fišarové v chrámu Nanebevzetí Panny Marie (26. října od 18.00).

Foto Třebíčsko - Moravská Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky festivaly, Vysočina, léto, hudební festival, Kraj Vysočina, festival, Václav Hudeček, Petr Dvorský, koncert, Telč, Jihlava, klasická hudba, Náměšť nad Oslavou, Glen Hansard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina kulturní! Náš kraj nabídne přes léto nejrozmanitější hudební festivaly | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.