Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historii pohádkové Telče připomene nová výstava, která bude od léta ve věži

Novinkou letošního léta v Telči bude výstava mapující vývoj města, která vzniká v čerstvě opravené věži svatého Ducha. Dokončena bude do července, řekl novinářům starosta Roman Fabeš. Připravovaná rekonstrukce telčského zámku nebude mít na letošní turistickou sezonu žádný vliv. Kvůli bohatému kulturnímu programu ale bude v Telči druhým rokem od června do září zrušeno placené parkoviště na historickém náměstí Zachariáše z Hradce.

Telč s historickým jádrem zapsaným v seznamu UNESCO patří mezi nejznámější turistická místa Vysočiny. Jen zámeckým areálem loni prošlo přes 100 tisíc lidí. Letošní návštěvnost se podle Norka zatím drží na úrovni minulého roku. Na úpravy v zámeckém areálu za více než 200 milionů korun teď památkáři připravují prováděcí projekt, následně budou vybírat stavební firmu. Práce pak potrvají 3,5 roku, hotovo by mělo být v roce 2022.

„Lidé za mnou chodí a říkají: Vy zavřete zámek a sem nikdo nepřijede. Nezavřeme,“ řekl kastelán. I během oprav zůstane v provozu prohlídková trasa B s bytem posledního majitele. Se stavební firmou se správa zámku bude domlouvat také na možnosti pořádání letních akcí na hlavním nádvoří zámku. Letošní sezonu podle Norka zatím turistům komplikují jen uzavírky na silnicích směřujících do Telče.

U věže svatého Ducha v historickém centru nechalo město minulý rok téměř za devět milionů korun opravit střechu. Tato pozdně románská památka vysoká 49 metrů je zatím pořád nepřístupná. „Ještě probíhají práce na vnitřní expozici,“ řekl Fabeš. Otevřena bude počátkem prázdnin.

Čtvrtým rokem budou od června do půli září přístupné také kostely Jména Ježíš a svatého Jakuba v historickém centru. Předtím byly léta uzavřené.  Farnost se postarala o jejich zpřístupnění s pomocí dobrovolníků. Vstupné se neplatí, návštěvníci mohou na průvodce přispět podle svého uvážení.

Podle starosty město nabídne návštěvníkům rovněž bohatý kulturní program.  Vjezd na náměstí bude kvůli tomu zakázán od 1. června vyjma aut, která k tomu budou mít povolení. „Pokud tam ta auta jezdí, je to nebezpečné jak pro lidi na náměstí, tak pro ty řidiče,“ řekl Fabeš. Poblíž centra mohou návštěvníci využívat tři městská parkoviště. Hodina parkování tam stojí deset korun a celodenní stání do 60 korun.

Autoři | Foto www.telc.eu

Štítky Telč, sezona, věž, výstava, zámek, Roman Fabeš, historické jádro města, Světové dědictví UNESCO, léto, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historii pohádkové Telče připomene nová výstava, která bude od léta ve věži | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.