Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Synagogu v Polné na Jihlavsku čeká oprava střechy. Vyjde na půl milionu korun

Přes pět seti tisíc korun zaplatí Federace židovských obcí za opravu střechy synagogy v Polné na Jihlavsku. Oprava střechy je podle Květy Svobodové, která odpovídá za revitalizaci židovských památek, naplánovaná na letní prázdniny. Turistickou sezonu ale neomezí, řekla Svobodová. Už 1. května se zde otevře výstava dobových pohlednic s židovskou tematikou.

„Střecha byla opravovaná v 90. letech, kdy se synagoga začala dávat dohromady. Krytina ale nevydržela a v loňském roce tam začalo zatékat,“ vysvětlila Svobodová. Na opravu střechy podle ní přispělo město Polná a ministerstvo kultury.

Dobové pohlednice budou moci návštěvníci Regionálního židovského muzea, jehož součástí je synagoga a rabínský dům, navštívit až do 25. června.  Všechny pochází z let 1883 až 1933 a jsou ze sbírky Františka Bányaie.

Mezi největší akce, které se letos budou v synagoze konat, patří třídenní Festival židovské kultury ve dnech 15. až 17. června nebo Dny židovského kulturního dědictví, které 2. září nabídnou i koncert skupiny Mackie Messer Klezmer Band. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví, které začnou 15.  září, se zase představí herec, fotograf a překladatel Jaroslav Achab Heidler.

Synagoga z roku 1684 byla v roce 1861 výrazně modernizována. Patrový rabínský dům je z roku 1717. Mezi léty 1785 až 1850 zde sídlila obecní židovská škola. Bohoslužby se v synagoze konaly do podzimu 1941, pak bylo vnitřní zařízení zničeno a synagoga sloužila jako sklad. V roce 1969 se zřítila střecha a plánovala se demolice stavby. Zastupitelstvo Polné v roce 1994 synagoga předalo Federaci židovských obcí v ČR, která v letech 1998-2000 a 2010-2014 provedla její obnovu asi za 26 milionů korun.

Střecha se opravovala ještě před touto revitalizací a žádné peníze už se na ni nedávaly, protože se zdála být v pořádku,“ řekla Svobodová

Regionální židovské muzeum je v Polné v provozu od roku 2000.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky synagoga, Polná, oprava, střecha, okres Jihlava, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Synagogu v Polné na Jihlavsku čeká oprava střechy. Vyjde na půl milionu korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.