Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaroměřický festival Petra Dvorského začne 4. srpna. Přijede Miro Žbirka a Tomáš Klus

Jaroměřický chrám svaté Markéty bude letos na několik let naposledy dějištěm jednoho z koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Po dobu rekonstrukce kostela, která je naplánovaná na přibližně tři roky, využije festival třebíčskou baziliku sv. Prokopa, která je na seznamu památek UNESCO, řekl manažer festivalu Jaroslav Kocurek z pořádající agentury Ars/Koncert.

Letošní dvacátý ročník ještě plánovaná oprava chrámu neovlivní. V prostorách chrámu svaté Markéty vystoupí 7. srpna pěvkyně Michala Šrůmová a Lucie Hilscherová v doprovodu komorního orchestru Czech Virtuosi.

Už 4. srpna festival zahájí trojice tenoristů Aleš Briscein, Tomáš Juhás a Philipp Kapeller. V parku jaroměřického zámku zazní Vltava Bedřicha Smetany nebo výběr scén z Prodané nevěsty a Rusalky. O závěrečný koncert 18. srpna se postarají slovenští sólisté, Český filharmonický soubor Brno a Moravská filharmonie Olomouc dirigovaná Jakubem Kleckerem.

Po šesti letech se na festival vrátí Miroslav Žbirka s Moravskou filharmonií Olomouc. „Program byl uvedený v roce 2012, ale dramaturgie koncertu je dnes obměněná,“ řekl Kocurek. Největšími lákadly letošního ročníku podle něho bude i závěrečný koncert následovaný taneční light show Paprsky štěstí nebo koncert Tomáše Kluse ve Valči 8. srpna.

Festival každoročně navštíví asi 6000 lidí. Letošní Dvorského festival nabídne deset koncertů v tradičních místech, kterými jsou kromě jaroměřického zámku, zahrady a chrámu také zámky v nedaleké Valči a Dukovanech a pivovar v Dalešicích.

Autoři | Foto www.vysocina-fandi-kulture.cz

Štítky Festival Petra Dvorského, Jaroměřice, opera, festival, koncert, Petr Dvorský, chrám, Miroslav Žbirka, Tomáš Klus, Světové dědictví UNESCO, Moravská filharmonie Olomouc, Aleš Briscein, Bedřich Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroměřický festival Petra Dvorského začne 4. srpna. Přijede Miro Žbirka a Tomáš Klus | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.