Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Jihlava začne omezovat pouliční uměleckou produkci. Dohlížet budou strážníci

Jihlava začne omezovat pouliční uměleckou produkci. První takovou místní vyhlášku schválilo městské zastupitelstvo, platit začne 15 dní po vyhlášení. Podle oponentů taková vystoupení ve městě spíš chybějí a problémy byly jen s jedním hudebníkem. Pro vyhlášku bylo 21 hlasů, proti bylo šest zastupitelů a stejný počet se hlasování zdržel.

„Kulturní komise má k této vyhlášce negativní stanovisko, za radu města ji zase doporučujeme,“ řekl v úvodu primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Podle vyhlášky nesmí umělecké vystoupení trvat na jednom stanovišti déle než hodinu a nelze při něm používat zesilovací zařízení. V centru je pro pouliční vystoupení muzikantů, divadelníků či artistů nově vymezeno několik míst, na centrálním Masarykově náměstí jsou dvě. Protinávrh zastupitele za KSČM Pavla Šlechtického na prodloužení možnosti produkce v jednom místě na dvě hodiny neuspěl.

„Já si umím představit funkčnost té vyhlášky, kdyby nám tu proudily davy umělců, kteří by byli naprosto neorganizovaní,“ řekla v debatě zastupitelka za opoziční Forum Jihlava Karolína Koubová. Podle ní má ale město opačný problém. „Neustále se bavíme o tom, že chceme oživit náměstí, hledáme způsoby, jak to udělat. Tak nám nepřijde úplně vhodné to sešněrovávat,“ uvedla.

Zastupitel Vítězslav Schrek (ODS) podotkl, že pokud je problém s jedním člověkem, bylo by možná lepší s ním promluvit.

Podle primátora ale není příjemné, když někdo hraje v jednom místě od rána do večera tři písničky dokola. „Přišly vážně míněné stížnosti,“ řekl. Na dodržování vyhlášky budou dohlížet strážníci.

Souhlasíte s omezením pouliční umělecké produkce v Jihlavě?

Celkem hlasovalo251 čtenářů

Autoři | Foto jihlava.cz

Štítky pouliční umělci, vyhláška, omezení, radnice, umění, Jihlava, Rudolf Chloupek, ČSSD, KSČM, Karolína Koubová, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlava začne omezovat pouliční uměleckou produkci. Dohlížet budou strážníci | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.