Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plyšáci Jů a Hele baví děti již 35 let

Před 35 lety, 4. ledna 1981, se v tehdejší Československé televizi poprvé objevila dvojice plyšových postaviček Jů a Hele. Jako moderátoři pořadu Studio Kamarád uváděli každou neděli pohádky a řešili s dětmi nejrůznější problémy.

Jejich vznik byl inspirován světově proslulými pořady The Muppet Show a Sezamová ulice. Podobu zeleného Jů a oranžového Hele vymyslel kreslíř a výtvarník Stanislav Holý, hlasy jim propůjčili Jiří Lábus a Milan Neděla, kterého později vystřídal Ota Jirák.

Úspěch tehdejšího Studia Kamarád, za kterým stál dramaturg Jiří Chalupa, byl veliký a trval několik let. Dobromyslné postavičky Jů a Hele byly doplněny například zlobivým Mufem, samolibým Harrym Šoumenem či všetečnou Tryskomyší.

Koncem osmdesátých let se ale „Jůheláci“ na čas z obrazovek Československé televize vytratili, aby se opět vrátili. Po ukončení vysílání Studia Kamarád našli útočiště třeba v pořadech Ahoj, děti, Jůhele neděle a Hřiště 7. Od roku 2011 se na obrazovky vrátilo jejich „mateřské“ Studio Kamarád.

Foto www.praha.eu | Zdroj ČTK

Štítky Československá televize, Jů a Hele, Studio Kamarád, Jiří Lábus, Stanislav Holý, Ota Jirák, Jiří Chalupa, Milan Neděla, Hřiště 7

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plyšáci Jů a Hele baví děti již 35 let | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.