Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zelená hora potřebuje lepší zázemí pro poutníky i turisty. Třeba toalety a obchod se suvenýry

Vyhledávaný kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou potřebuje lepší zázemí pro návštěvníky i průvodce. Umístění takové stavby u památky vedené v seznamu UNESCO není jednoduché. Řešení hledá město s farností a památkáři.

Podobné problémy řeší církevní památky i jinde na Vysočině, mezi i další významné poutní místo Křemešník u Pelhřimova.

Areál na Zelené hoře, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela, si ročně prohlédne okolo 30 tisíc návštěvníků. Žďárský starosta Zdeněk Navrátil (Žďár-živé město) nedávno novinářům řekl, že už se odehrálo jednání mezi městem, farností, krajem a památkáři.

„Shodli jsme se na tom, že město Žďár nad Sázavou připraví návrh textu memoranda o spolupráci, jehož cílem by byl vznik návštěvnického zázemí této památky UNESCO,“ uvedl. „Nebude to asi nic velikého. Jde nám hlavně o to, aby tam byly toalety, zázemí pro průvodce a možnost nějakého malého nákupu suvenýrů,“ řekl kněz Vladimír Záleský z místní farnosti, jež památku spravuje.

Novostavba by neměla porušit ani památku, ani výhledy na ni. Možné místo by zřejmě bylo ve směru k obřadní síni na hřbitově ve svahu pod kostelem, kde už pozemky patří městu. Farnost se bude v nejbližších pěti letech věnovat rozsáhlým opravám poutního areálu, které dotuje unie. Na stavby mimo památku se však podle kněze dotace čerpat nedají.

Turistů pomalu přibývá 

Na webu věnovaném církevní turistice figurují čtyři desítky poutních míst na Vysočině. Mezi nimi Křemešník u Pelhřimova navazující na poutnickou tradici trvající několik století. Pravidelné prohlídky se tam konají čtvrtým rokem, zajišťuje je Matice Křemešnická. O prázdninách si lidé mohou areál s barokním kostelem Nejsvětější Trojice prohlížet denně, od dubna do října o víkendech. Turistů pomalu přibývá.

Podle Víta Škody z matice se prohlídek zatím ročně účastnilo přes 2 tisíce lidí, podobný počet přichází na pouť. Také tento památkově chráněný areál na přírodním vrchu s výškou 765 metrů naráží na potíže s chybějícím zázemím. „Průvodci jsou schovaní pod ambity nebo v kapli, je tam chladno,“ uvedl Škoda. V kostele se kvůli vlhku kroutí upomínkové publikace a pohlednice.

Útočiště zatím lidé nacházejí v nedalekém hotelu. Mobilní WC je pod kopcem u parkoviště, nahoře u kostela jen suchý záchod. Plány na vytvoření sociálního zařízení a ubytování, vhodného třeba i pro dětské tábory a sálu pro různé akce a duchovní cvičení, podle Škody doprovázejí složitá jednání s památkáři. Jednoduché nebude ani zajištění potřebných peněz.

Autoři | Foto www.chateauheralec.cz

Štítky Zelená hora, Santini, zázemí, turisté, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, toaleta, průvodce, památková péče, Světové dědictví UNESCO, Žďár nad Sázavou, Jan Blažej Santini-Aichel, Kraj Vysočina, Zdeněk Navrátil, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelená hora potřebuje lepší zázemí pro poutníky i turisty. Třeba toalety a obchod se suvenýry | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.