Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská galerie nabídne kolektivní výstavu sedmnácti autorů. Potrvá do konce května

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě připravuje výstavu Okno před záclonou. Představí na ní 17 umělců včetně těch, co vystavují sporadicky, uvedl autor výstavy Petr Veselý. Expozice propojí díla vztahující se často k osobnostem z Vysočiny s poezií autorů jako Ivan Martin Jirous nebo Věra Jirousová. Vernisáž bude 19. dubna a výstava potrvá do 27. května.

Výstava je částečně poctou loni zemřelým malířům Svatopluku Otiskovi (1950 - 2017) a Janu Steklíkovi (1938 - 2017). „Steklík sám se stal legendou již v 60. letech minulého století. Naopak Otiskova tvorba není doteď příliš známá, ale je to autor, jehož malířského díla si velmi vážím,“ řekl Veselý. 

Otisk prožil celý život v ústraní malé vesnice nedaleko Ostravy, pracoval s přírodními motivy a krajinou, což spojuje víc autorů na výstavě, doplnila kurátorka Oblastní galerie Vysočiny Lenka Dolanová. 

V uměleckých dílech se snažil Veselý najít společné jmenovatele. Do názvu výstavy se dostalo okno jako předmět, který odděluje vnitřní a vnější svět a zároveň svou průhledností světy spojuje. „Ukázalo se, že to ale nemůže být jediné hlavní téma. To, co bude nejvíc výstavu charakterizovat, budou dílčí příběhy a z nich přirozeně se odvíjející téma cesty a zastavení,“ vysvětlil Veselý.

Esenci všech stěžejních témat má v sobě dílo Jennifer Helia DeFeliceové, jež fotografovala okno jedoucího vlaku při cestě z pohřbu Jana Steklíka.

Komunikace mezi díly 

Za rovnocennou součást výstavy považuje Veselý vedle výtvarného umění také poezii. Kromě Jirousových jsou jejími autory slovenská básnířka Dana Podracká, Zbyněk Hejda nebo Milan Doležal, věnující se odkazu za komunismu umučeného pátera Josefa Toufara.

Instalace má podle Veselého hovořit jednotným jazykem, být svébytným příběhem nebo cestou. Nejde v ní o uzavřené autorské kolekce, ale o komunikaci mezi jednotlivými díly, které bude poezie propojovat nebo s nimi kontrastovat.

„Rád bych výstavu viděl i v jiných prostorách, ale to není dost dobře možné už kvůli jedinečnosti, kterou nabízí dvě patra členitých prostor jihlavské galerie,“ řekl Veselý, jehož díla budou také součástí výstavy.

Veselý se narodil v roce 1953, tvoří nejen výtvarná díla ale také poezii.  Vyučuje na brněnské Střední škole umění a designu. Jeho díla jsou minimalistická a mohochromatická, často bílá a šedá, pracuje na ploše obrazu i orámování a používá jemné struktury, uvedla Dolanová.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky výstava, Oblastní galerie Vysočiny, Okno přes záclonou, Petr Veselý, galerie, okno, Ivan Martin Jirous, Jan Steklík, Věra Jirousová, Kraj Vysočina, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, vernisáž, Zbyněk Hejda, Josef Toufar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská galerie nabídne kolektivní výstavu sedmnácti autorů. Potrvá do konce května | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.