Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Třešťské divadelní jaro začne komedií Divadla Kapota. Dohromady nabídne šestnáct her

Třešťské divadelní jaro zahájí v pátek svůj 57. ročník komedií Dobré ráno, rodino v podání táborského Divadla Kapota. Během devíti dnů nabídne 16 představení 14 ochotnických souborů, ze kterých bude porota vybírat postupující na národní divadelní přehlídky do Rakovníku, Vysokého nad Jizerou a Volyně.

Festival v Třešti ročně navštíví asi tři tisíce diváků, řekla Romana Šťastná z městského odboru kultury.  Závěrečný večer spojený s předáním cen bude 24. března v třešťském kulturním domě.

Kulturní dům bude letos dějištěm i netradičně pojatého představení, které se z jeviště přesune mezi diváky. Hra Ženy v ringu aneb Vše o ženách je na programu v sobotu 17. března. A jak řekla Šťastná, iluzi zápasnické arény se chce Divadlo Stodola z Jiříkovic přiblížit tím, že ring umístí mezi diváky doprostřed sálu.

„Zárukou kvality pro mě vždycky bývá divadelní soubor ze Stonařova, který se letos zúčastní s hrou Deskový statek aneb Seznamte se,“ uvedla Šťastná.

Místní amatérští herci se budou na jevišti střídat s herci z Žirovnice, Poděbrad, Jistebnice, Mladé Vožice, Čestic, Vilémovic, Volyně nebo Telče.  „Vystoupí i divadlo Duha Polná, které často sklízelo úspěch a bylo nominováno na postupovou přehlídku. Vystoupí s hrou Nápady svaté Kláry,“ řekla Šťastná.

Představení bude hodnotit porota, ve které usedne divadelní publicista Ladislav Vrchovský, herečka, zpěvačka a moderátorka Alena Veliká a Jiří Štefanides, literární historik, teatrolog, divadelní kritik a publicista.  Prostřednictvím ankety vyberou nejúspěšnější inscenaci i diváci. Rozhodnutí o nominacích na postupové soutěže je ale jen v rukou porotců.

Doprovodný program festivalu nabídne návštěvníkům výstavu obrazů třešťské výtvarnice Jany Tomanové.

Třešťského divadelního jara, které patří k nejdéle existujícím přehlídkám svého druhu v Česku, se už zúčastnily stovky amatérských divadelních souborů. Nastudované hry viděly desetitisíce diváků. Program festivalu a další informace najdou zájemci na webových stránkách festivalu.

Autoři | Foto www.kultura.sezimovo-usti.cz

Štítky Třešť, festival, divadlo, jaro, představení, komedie, Volyně, Rakovník, Ladislav Vrchovský, kulturní dům, Jiříkovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třešťské divadelní jaro začne komedií Divadla Kapota. Dohromady nabídne šestnáct her | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.