Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavský festival dokumentárních filmů se představí divákům v Bruselu

Nejzajímavější filmy z loňského 21. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava budou moci od 5. do 11. března sledovat diváci v belgickém hlavním městě. Ozvěny v Bruselu zahájí snímek Český žurnál: Hranice práce.

Promítat se bude i dokument Poslední v Aleppu nominovaný na Oscara. Přednášku povede autor dokumentu Opera v Polsku Piotr Stasik, který získal festivalovou cenu za nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy, řekla za pořadatele Zuzana Kopáčová.

Ozvěny se v Bruselu konají pošesté. Pořadatelé na ně vybrali deset ze 331 snímků uvedených v uplynulém ročníku. „Ukazují výrazné osobnosti nastupující filmařské generace, které si v Turecku, Polsku, Libanonu, Česku či v Sýrii kladou často velmi podobné otázky a dokážou na ně odpovědět osobitě a odvážně,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Blízkovýchodní konflikt nebo jeho přelévání se na evropskou půdu nabídnou dokumenty Také známý jako džihádista, Meteory nebo Panoptic, ve kterém filmařka Rana Eidová líčí minulost Libanonu prolnutou s truchlením nad smrtí vlastního otce.

České dokumentaristy na přehlídce zastoupí kromě Apoleny Rychlíkové a Saši Uhlové s jejich dokumentem Český žurnál: Hranice práce také Jindřich Andrš s Poslední šichtou Tomáše Hisema zachycující skrytou kamerou poslední fárání do dolu Paskov před jeho uzavřením. S krátkým animovaným filmem Hypnagogia, který je spíš abstraktní koláží vidin nastupujících v době usínání, se v Bruselu představí Magdalena Kvasničková.

Autoři | Foto Facebook: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Štítky MFDF, Brusel, festival, dokument, dokumentární film, Hranice práce, Polsko, Piotr Stasik, Libanon, Ceny Oscar, Marek Hovorka, Turecko, Česko, Aleppo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský festival dokumentárních filmů se představí divákům v Bruselu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.