Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obce na Vysočině opravují památky, využití pro ně ale nemají

Barokní faru ve Vojslavicích na Pelhřimovsku stejně jako špýchar v Prostředkovicích na Jihlavsku vlastní obce. Snaží se je postupně obnovovat, využití pro ně ale nemají, uvedli jejich starostové. Podle Národního památkového ústavu v Telči jde o jedny z nejohroženějších památek na Vysočině.

Podle starosty Vojslavic Michala Kubáta získala obec faru ještě před rokem 1989. Tehdy se z ní měl stát úřad, hasičská klubovna a kulturní sál. Záměr počátkem 90. let padl a obec se stovkou obyvatel o průměrném věku přes 51 let teď marně hledá pro faru využití, řekl starosta. 

Celkové náklady jen na opravu štukově bohaté fasády, která se rozpadá, by podle Kubáta byly asi osm milionů korun. Roční rozpočet jeho obce je 1,2 milionu. „S tím si toho moc dovolit nemůžu,“ řekl Kubát. Loni tak obec udělala jen drobné opravy na zabezpečení střechy a natřela a zasklila okna asi za 150 tisíc korun. Většinu peněz získala z havarijního fondu ministerstva kultury. Letos by chtěla pokračovat s odvodňováním stavby.  Problém ale je sehnat někoho, kdo by chtěl takovou práci dělat, řekl starosta. Řemeslníky podle něj odrazuje fakt, že jde o památkově chráněný objekt.

Pozdně středověký špýchar v Prostředkovicích stojí v těsném sousedství frekventované silnice I/38. Tlak zvýšené vozovky se na devastaci objektu značně podepsal, uvádějí památkáři. Problém jsou i složité majetkové vztahy.

Pro děti špýchar nakonec nebude 

Podle Miroslavy Bártů, starostky obce Suchá, pod kterou Prostředkovice patří, byli majitelé za posledních 15 let asi čtyři.  „Jednalo se vždy o dům s číslem popisným 29. Špýchar, který k němu patří, byl takové nechtěné břemeno, které chátralo,“ řekla Bártů. Peripetie skončily, když obec získala špýchar od majitelů darem. Snahou obce je památku zachránit, využití ale pro ni nemá. „Momentálně je to tak, že hlavně chceme, ať se památka zachrání. Původní záměr, dát stavbu nějakým způsobem k využívání dětem, jsem opustila, byla to příliš komplikovaná záležitost. Špýchar zřejmě zůstane prázdný, ale hlavně ať nespadne,“ řekla Bártů.

Obec nyní požádala ministerstvo kultury o dotaci. Rozpočet na první etapu oprav je asi 450 tisíc korun. Podle starostky bude rozhodující zajistit severozápadní stěnu objektu, která se nejvíc rozpadá.

Za nejohroženější památky na Vysočině označuje NPÚ Telč sedm objektů.

Podle jeho ředitele Pavla Macků jde o památky v opravdu alarmujícím stavu.  „Ale ve stavu, který se tomu už blíží, je památek mnohem víc. Vychází to zhruba na jedno procento všech,“ řekl.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky památky, obce, opravy, využití, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, Michal Kubát, Telč, Vojslavice, okres Jihlava, okres Pelhřimov, oprava, Pavel Macek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na Vysočině opravují památky, využití pro ně ale nemají | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.