Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Havlíčkobrodské muzeum láká na unikátní poklad. Vystavené mince mají hodnotu čtvrt milionu

Unikátní sbírka více než tří set zlatých a stříbrných mincí z doby třicetileté války je ke zhlédnutí v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny. Mince uložené v keramické nádobě našel v létě náhodný nálezce v lese na okraji pole poblíž Horních Rápotic u Humpolce. Podle ředitele muzea Jiřího Jedličky patří mezi největší novodobé poklady nalezené na území Kraje Vysočina.

Kromě historické ceny je podle Jedličky unikátní zejména skutečnost, že poctivý nálezce poklad předal muzeu. „Předpokládáme, že 90 procent podobných nálezů lidé neodevzdají,“ řekl ředitel muzea Jedlička.

Vystavený nalezený poklad zahrnuje 341 mincí, z toho jich je 55 zlatých. Ve vitríně v muzeu je jich vystaveno 321, zbytek zkoumá Puncovní úřad, jenž stanoví ryzost a cenu kovu. V polovině ledna by měli odborníci z Národního muzea vyčíslit jejich historickou hodnotu. „Podle předběžných odhadů má poklad hodnotu kovu kolem 250 tisíc korun, historická však bude v řádu milionů korun,“ odhaduje Jedlička.

Mince pocházejí z období třicetileté války. Nejstarší jsou z druhé poloviny 16. století, většina jich byla ražena v první polovině 17. století. V pokladu jsou zastoupeny mince holandské, španělské, rakouské a polské, jsou mezi nimi také mince ze Sedmihradska a z Osmanské říše z území Egypta. „To ale ještě neznamená, že vlastník byl cizinec. Mince byly v té době běžně v oběhu i na našem území,“ uvedl Jedlička.

Podle jedné z hypotéz mohl být vlastníkem mincí měšťan nebo obchodník se suknem z Humpolce, který nechtěl mít peníze v neklidné době třicetileté války uložené doma. Muzeum chce podle Jedličky ve spolupráci s krajskou knihovnou požádat veřejnost, aby zkusila vymyslet příběh osvětlující původ pokladu.

Vystavený poklad mohou lidé vidět do 17. ledna za neprůstřelným sklem v expozicích Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě jako součást poslední zastávky putovní výstavy Poklady Vysočiny.

Výstava, která je kolektivním dílem všech muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina, končí 28. února. Mince se po stanovení historické hodnoty stanou součástí sbírek havlíčkobrodského muzea.

Foto www.investicedozlata.eu | Zdroj ČTK

Štítky muzeum, mince, Jiří Jedlička, třicetiletá válka, Kraj Vysočina, Muzeum Vysočiny Jihlava, Humpolec, Puncovní úřad, Egypt, Osmanská říše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodské muzeum láká na unikátní poklad. Vystavené mince mají hodnotu čtvrt milionu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.