Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Havlíčkobrodská galerie bude kvůli opravě od pondělí uzavřena. Přibude v ní klimatizace

Havlíčkobrodská galerie bude od pondělí uzavřena. Čeká ji oprava. Kvůli teplotám, které se v létě uvnitř dostávají ke 26 stupňům Celsia, nejsou nyní prostory Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě vhodné pro vystavování uměleckých předmětů. Klimatizace je nutností. Její instalace je jedním z důvodů rekonstrukce.

„Začínáme se stěhováním a 12. února předáváme stavbu,“ řekla ČTK ředitelka galerie Hana Nováková. Šestimilionovou investici hradí majitel, tedy Kraj Vysočina.  Galerie zůstane uzavřená do července.

Standardy pro vystavování uměleckých děl určují podle Novákové maximální teplotu ve výstavních prostorách 22 stupňů Celsia. „A my tady v létě míváme až 26 stupňů. Problém je i vlhkost, kterou ale umíme řešit zvlhčovači nebo vysoušeči. Teplotu jinak než klimatizací neovlivníme,“ uvedla ředitelka.  Nesplněním kritérii by se galerie připravila o možnost získávat finance z dotací ministerstva kultury, zdůraznila Nováková.

Půlroční opravy se dotknou elektroinstalace, vzdělávacích prostor galerie i osvětlení výstavních částí budovy. Rozšiřovat se budou zadní vstupní dveře, aby bylo možné lépe manipulovat s exponáty. Galerie se také musí zbavit zatékání do suterénu, které zhoršila rekonstrukce náměstí. „Zřejmě tehdy nakopli pramen a nám to teče do suterénu. Už je tam žlab a čerpadlo, ale omítka pořád vlhne,“ řekla Nováková. Kvůli vlhkosti už zkorodovalo vedení elektřiny a zásuvky jsou nefunkční.

První výstava bude prubířským kamenem 

Kdy přesně se galerie návštěvníkům znovu otevře, bude záviset na tempu oprav a výsledku kolaudace. Podle ředitelky to bude zřejmě v průběhu července. První výstava po rekonstrukci bude věnovaná průřezu tvorbou malíře, sochaře a fotografa Eduarda Ovčáčka, který v březnu oslaví 85. narozeniny.

„Byla bych ráda, aby prázdninová výstava proběhla. Bude to takový prubířský kámen, protože zásadní pro nás pro letošní rok bude výstava Jana Antonína Venuta, kterou děláme ve spolupráci s Rakouskou národní knihovnou a která na sebe váže celonárodní zahájení Dnů evropského historického dědictví v Havlíčkově Brodě,“ uvedla Nováková.

Galerie v Havlíčkově Brodě se specializuje na kresbu, ilustraci a grafiku od počátku 20. století po současnost. Galerie vznikla v roce 1965 jako samostatné oddělení okresního muzea. V roce 1992 se jejím zřizovatelem stalo ministerstvo kultury a v polovině roku 2001 Kraj Vysočina.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky galerie, Havlíčkův Brod, zavřeno, rekonstrukce, oprava, výstava, Galerie výtvarného umění v Ostravě, klimatizace, Kraj Vysočina, Eduard Ovčáček, Rakouská národní knihovna, stupeň Celsia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodská galerie bude kvůli opravě od pondělí uzavřena. Přibude v ní klimatizace | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.