Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Třešti se lidem opět otevřela Betlémská cesta. V tomto roce je možno navštívit čtrnáct rodin

Ve 14 rodinách v Třešti na Jihlavsku se na svátek sv. Štěpána pro zájemce otevřela takzvaná Betlémská cesta. Lidé si mohou až do 2. února přímo v domácnostech prohlédnout domácí vyřezávané betlémy a vedle toho si také popovídat s jejich tvůrci. Betlémská cesta je v Česku unikátní. Podle Evžena Hamtáka, jednoho z třešťských betlémářů, si loni betlémy prohlédlo na 2000 lidí.

Hamták vystavuje zděděný betlém tvořený především figurkami od Jana a Aloise Boudných. Už s předstihem ho přestavěl. Vyměnil starý mech, na konstrukci našrouboval pařezy a drátem připevnil stromovou kůru. Pařezy, mech a další materiál sbírají betlémáři už od poloviny října. Hamták nezapomene umístit do betléma především postavy Divišů. „Jeden si zakrývá oči, druhý má ruce nahoru. Nad nimi je anděl, který ukazuje na kometu. Jsou to pastýřové, kterým se říká Divišové. Diví se narození Krista,“ uvedl betlemář.

Kromě 14 třešťských domácností najdou zájemci o Betlémskou cestu betlémy také ve stálé expozici v Schumpeterově domě, v kostele sv. Kateřiny, ve strojírenské firmě Podzimek a synové a v Zámeckém hotelu. Třešťské betlémy jsou vystaveny od konce listopadu také v Jindřišské věži v Praze.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémská cesta v Třešti je ve své polovině, do rodin návštěvníci chodí i v době oběda 

V Třešti má stavění betlémů více než dvousetletou tradici. Na počátku 19. století byly betlémy papírové, ve druhé polovině 19. století s dřevěnými figurkami. Dnes působí ve městě Spolek přátel betlémů. Pro zájemce otevřel řezbářský kurz, který navštěvují i lidé z dvacet kilometrů vzdálené Jihlavy nebo Třebíče.

Betlémská cesta v Třešti se dostala na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Po jemnickém Běhu o Barchan byla druhou zajímavostí z Kraje Vysočina na tomto seznamu.

Seznam domácností, kde je možné si betlémy prohlédnout, najdou zájemci na webu. Podle místostarostky Evy Požárové je Betlémská cesta největší turistickou atrakcí Třeště.

  

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Betlémská cesta, řezbáři, Třešť, Schumpeterův dům, Vánoce, rodina, Česko, okres Jihlava, Barchan, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třešti se lidem opět otevřela Betlémská cesta. V tomto roce je možno navštívit čtrnáct rodin | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.