Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavské divadlo má po rekonstrukci novou zkušebnu. Vznikla na místě bývalé kavárny

Herci Horáckého divadla mají k dispozici novou zkušebnu. Je na místě bývalé divadelní kavárny. První inscenace, kterou v jejích prostorách pro diváky připraví, bude komedie Popel a pálenka. Premiéra je naplánovaná na 27. ledna. Zkušebna je součástí rekonstrukce za asi 12 milionů korun, díky které vznikla i nová kavárna a restaurace a prodejna vstupenek. Jejich provoz bude zahájen na jaře, řekla mluvčí divadla Mirka Kvíčalová.

Doposud herci zkoušeli přímo na podiu malé a velké scény. „Začali jsme víc hrát, hrajeme hodně dopoledne pro školy a v tuto chvíli už prostor pro zkoušky hodně chybí, nebo chyběl,“ řekla Kvíčalová. Novému prostoru zůstal název Zkušebna, i když jde o multifunkční sál. Veřejnosti bude podle Kvíčalové sloužit při divadelních či tanečních workshopech a vzdělávacích akcích.

 „Máme i takové plány, že tady budeme hlídat děti, aby mohli jít mladí lidé do divadla. Třeba od pěti hodin budeme dávat odpolední představení s hlídáním dětí, které bude probíhat tady ve zkušebně. A nebude to jen tak, že tady mohou běhat. Bude tady s nimi někdo, kdo se jim bude divadelně věnovat,“ doplnila mluvčí. Prozatím je ale zkušebna vyhrazena hercům. Kromě komedie Popel a pálenka v ní nastudují také Čechovova Racka, který bude mít premiéru 10. února. 

ČTĚTE TAKÉ: Řemeslníci v těchto dnech pracují na interiérech nové kavárny v jihlavském Horáckém divadle 

Rekonstrukce částí moderní budovy Horáckého divadla začala v červnu. V přízemí vznikla nová prodejna vstupenek a divadelní kavárna a restaurace.  Jejího provozovatele divadlo teprve hledá. Nabídky zájemců přijímá do 5. ledna. V prvním patře se bývalá kavárna změnila na víceúčelovou zkušebnu.  Rekonstrukce se návštěvníků divadla dotkla zejména v tom, že prodej vstupenek byl provizorně umístěn v přízemí ředitelství divadla, které s divadlem přímo sousedí.

Horácké divadlo Jihlava

Horácké divadlo Jihlava je jedinou profesionální scénou na Vysočině s asi dvacítkou herců a dalšími 50 zaměstnanci. Ročně si do něj najde cestu přes 60 tisíc diváků. Divadelní budova je z roku 1995. Stojí na místě původního divadla, které bylo v roce 1990 zbořeno. Od roku 2003 je zřizovatelem divadla Kraj Vysočina.

Autoři

Štítky Horácké divadlo, zkušebna, rekonstrukce, divadlo, kavárna, vstupenka, herec, restaurace, Kraj Vysočina, Horácké divadlo Jihlava, komedie, pálenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské divadlo má po rekonstrukci novou zkušebnu. Vznikla na místě bývalé kavárny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.