Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letos se v Telči naposledy otevře pětimetrový mechanický betlém. Pak půjde do depozitáře

K Vánocům neodmyslitelně patří betlémy neboli jesličky, které zachycují narození Ježíše Krista. Vyráběny bývají z nejrůznějších materiálů a jejich rozměry mohou být od miniaturních až po monstrózní díla. V Telči se pyšní více než pěti metrovým mechanickým betlémem manželů Vostrých z druhé poloviny 19. století.

„Betlémy jsou významným symbolem Vánoc a je pěkné připomínat tuto starou vánoční tradici. Proto je každoročně v pobočce Muzea Vysočiny Jihlava v Telči v době adventní a během svátků otevřeno, aby sem mohli zavítat návštěvníci a potěšit se pohledem na pohybující se figurky. Bohužel v příštím roce bude betlém manželů Vostrých demontován a uložen do depozitáře, neboť muzeum se musí ze stávajících prostor na telčském zámku vystěhovat,“ uvedla Jana Fischerová, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů s tím, že kdy a kde bude opět tento ojedinělý betlém vystaven, není prozatím známo.

Betlém manželů Vostrých je vyroben převážně z papíru, protože pan Vostrý působil jako knihtiskař, a papírového materiálu měl tudíž dostatek. Pouze konstrukce je dřevěná. Kulisy a nepohyblivé figurky jsou vyrobené metodou papírmaše. Jedná se o směs z natrhaných kousků papíru, vody a lepidla, která je po uschnutí poměrně pevná.  Již od počátku svého vzniku byl betlém poháněn, a to nejprve ručně – klikou, a v současnosti elektrickým motorem.

Už manželé Vostří v době adventní zpřístupňovali za malý poplatek svůj betlém. Na tuto tradici navázalo muzeum, které v roce 1908 betlém zakoupilo do expozice v bývalé jezuitské koleji. Poté byl betlém instalovaný v justičním sále a v šedesátých letech minulého století se spolu s muzeem přestěhoval do prvního patra jižního křídla zámku v Telči. Zde byl provozován až do roku 2008, kdy byl demontován a převezen do Třebechovic pod Orebem do restaurátorské dílny.

Tady se mu dostalo řádné péče a důkladné opravy a po tříletém odborném restaurování se na konci roku 2011 vrátil zpět do telčského muzea, kde je k vidění až do konce letošního roku. V první polovině roku 2018 bude zkušeným restaurátorem odborně demontován a uložen do muzejního depozitáře.

Vánoční otevírací doba Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Telč v roce 2017:

adventní víkendy (prosinec 2.- 3., 9.- 10., 16.- 17.) od 10 do 15 hodin.

Štědrý den od 13 do 15 hodin.

25.- 31. prosince vždy od 10 do 15 hodin.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky betlém, Telč, památka, depozitář, muzeum, manželé, Ježíš Kristus, Vánoce, Muzeum Vysočiny Jihlava, Jana Fischerová, Štědrý den, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos se v Telči naposledy otevře pětimetrový mechanický betlém. Pak půjde do depozitáře | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.