Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třetí premiérou sezony v Horáckém divadle bude hra Bůh je žena. Lidé ji uvidí příští sobotu

Horácké divadlo v Jihlavě chystá jako třetí premiéru současné sezony hru Bůh je žena hostujícího autorsko-režisérského tandemu Jan Kačena a Loly Lolyová. Autorem scény je Matěj Sýkora, kostýmy navrhla Lucie Sedláková. Hudbu k představení složil Ondřej Mikula. Podle hostujícího dramaturga Jaroslava Čermáka mladšího vznikla inscenace pod vlivem mnoha děl zabývajících se nerovnováhou mezi ženským a mužským principem.

Kmenová dramaturgyně Barbora Jandová pokládá inscenaci za razantní a ojedinělé vykročení za hranice dosavadních dramaturgických a formálních obrysů Horáckého divadla. „Tvůrčí tým patří k začínající generaci umělců.  Jsou to ti, jež budou žít ve světě, který my nyní formujeme, a oni ho po nás převezmou,“ uvedla Jandová.

Autoři se nechali inspirovat mnoha zdroji obsahujícími originální či extrémní přístup k otázkám kulturně vytvořených rozdílů mezi muži a ženami. Představení by podle jeho tvůrců mělo přispět k diskusi o problematice genderu, feminismu, rovnoprávnosti a politické korektnosti. Výsledný tvar označili za „laboratorní grotesku“. Děj hry začíná ve chvíli, kdy se Eva pasuje na Boha a vyžene Adama z ráje.

Roli Evy svěřili autoři hostující Evě Kaplerové, v postavě Adama se divákům představí Lenka Schreiberová. Premiérové představení se na velké scéně Horáckého divadla uskuteční v sobotu 2. prosince od 19:00.

Autoři

Štítky Horácké divadlo, Bůh je žena, premiéra, hra, sezona, divadlo, představení, Jaroslav Čermák, Jan Kačena, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí premiérou sezony v Horáckém divadle bude hra Bůh je žena. Lidé ji uvidí příští sobotu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.