Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová krajská knihovna by měla stát v Havlíčkově Brodě

Nová krajská knihovna Vysočiny by měla stát v Havlíčkově Brodě u kulturního domu Ostrov. Projektová dokumentace by mohla být vypracována v roce 2016 nebo 2017, samotná stavba pak v roce 2020. Vše ale ještě mohou ovlivnit volby do krajského zastupitelstva konající se příští rok.

Pozemek, který pro ni letos kraj vyhlédl u kulturního domu Ostrov, je město ochotno uvolnit. Záměr výstavby nového sídla knihovny na tomto místě dnes schválila rada kraje. Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) novinářům řekl, že podle jeho názoru přípravy projektu asi potrvají ještě několik let a ovlivnit je mohou i změny vyvolané krajskými volbami v příštím roce.

Práce na projektu ke knihovně by podle hejtmana mohly začít v roce 2016 nebo 2017. Na samotnou stavbu by kraj chtěl sehnat dotace. „Do roku 2020 by tam možná něco stát mohlo, pokud se to nakonec tak rozhodne,“ řekl Běhounek k termínu možného vzniku knihovny. Zároveň uvedl, že je v odhadech opatrný.

Připomněl, že první rozhodnutí o stavbě nové krajské knihovny v Brodě, byť na jiném místě, padlo už v roce 2003. Přesto se tento záměr doposud nepodařilo uskutečnit. 

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě působí ve třech pronajatých prostorách, využívá také zázemí městské knihovny. Původní projekt na novou knihovnu v areálu nemocnice krajská samospráva loni opustila, protože tam chystá jinou výstavbu.

Nově kraj uvažuje o vzniku knihovny u kulturního domu Ostrov, kde teď je provizorní parkoviště. V územním plánu města je ale nejdřív potřeba využití této plochy změnit, aby mohla sloužit pro občanskou vybavenost, tedy i pro knihovnu. První kroky potřebné pro tuto změnu územního plánu už havlíčkobrodští zastupitelé schválili, celý proces změny by mohl být ukončen příští rok v květnu.

Foto www.pixabay.com

Štítky knihovna, Havlíčkův Brod, kulturní dům, Kraj Vysočina, projekt, Jiří Běhounek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová krajská knihovna by měla stát v Havlíčkově Brodě | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.