Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Památky na Vysočině letos zažily rekordní sezonu. Lákají na bohatý vánoční program

Památky v Kraji Vysočina, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ) v Českých Budějovicích, zažily letos rekordní sezonu. V porovnání s loňskem jejich návštěvnost stoupla o 12,5 procenta. Vysočinské památky nezavírají brány ani v adventním čase. Návštěvníky čekají adventní koncerty, živý betlém i prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem. Novinářům to dnes řekl ředitel Územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Do konce října přišlo na hrad Lipnice a zámky v Telči, Náměšti nad Oslavou a Jaroměřicích nad Rokytnou 189 872 platících návštěvníků. „Turisticky nejvyhledávanější památkou se i letos stal zámek v Telči, který se pyšní šestnáctiprocentním nárůstem,“ řekl Pavelec. Enormní nárůst počtu návštěvníků přičítá kastelán Bohumil Norek hlavně výstavě kostýmů a rekvizit z pohádky Pyšná princezna, která se před 65 lety v telčském zámku natáčela.

K zvýšení návštěvnosti přispěla nabídka společenských akcí a speciálních prohlídek. Celkem 160 koncertů, divadelních představení, výstav a dalších kulturních akcí přilákalo téměř 36 tisíc návštěvníků z celkového počtu. Lidé vyhledávali hlavně noční kostýmované prohlídky. Návštěvníky zlákaly i koncerty, multižánrové festivaly a výstavy.

Prázdniny na některých vysočinských památkách vyvrcholily osmým ročníkem Hradozámecké noci 26. srpna. Hostitelem hlavního programu, který se nesl stejně jako celý rok na památkách NPÚ v renesančním duchu, byl zámek v Náměšti nad Oslavou.

Sezona na památkách zatím nekončí, v listopadu i prosinci budou hrady a zámky lákat na předvánoční akce. Výstava Pyšná princezna potrvá v zámecké galerii v Telči do konce roku. Nádvoří zámku ožije 2. prosince řemeslným trhem, o víkendu 16. a 17. prosince živým betlémem. V prostorách zámecké konírny zazní vánoční folkové koncerty mezi 27. až 30. prosincem.

Tradiční podvečer s hudbou v podání souboru Capella Ornamentata mohou návštěvníci prožít o první adventní neděli 3. prosince v knihovně náměšťského zámku. Prohlídky vánočně nazdobeného zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou 9. a 10. prosince budou spojené s prodejní výstavou vánočních dekorací a rukodělných výrobků.

Autoři | Foto www.mapio.net

Štítky návštěvnost, památky, NPÚ, rekord, zámek, Národní památkový ústav, koncert, Kraj Vysočina, výstava, České Budějovice, Telč, živý betlém, Jaroměřice nad Rokytnou, Pyšná princezna, Náměšť nad Oslavou, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na Vysočině letos zažily rekordní sezonu. Lákají na bohatý vánoční program | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.