Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nová kniha památkářů se věnuje historii telčského panství

Jako dobře fungující organismus představuje telčské panství nová publikace odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči s názvem Telč v průběhu staletí. Kniha zároveň upozorňuje na množství drobné sakrální architektury v okolí města, oznámila mluvčí NPÚ v Telči Ilona Ampapová.

Telčské panství držely v průběhu staletí čtyři šlechtické rody, a to páni z Hradce, Slavatové z Chlumu a Košumberka, Lichtenstein-Castelcorny a rod Podstatzky-Lichtenstein. „Udržení a provoz honosného rodového sídla bylo nákladnou záležitostí, která musela mít základ v ekonomicky dobře fungujícím hospodářském zázemí každého panství,“ uvedla mluvčí.

Pro telčské panství byl klíčový rozvoj rybníkářství a lesního hospodářství.  Soustava hospodářských dvorů zaručovala stabilitu v systematicky plánované zemědělské produkci. Velmi důležité bylo také scelování majetku a držav, které postupně k panství přibývaly cílenými i náhodnými nákupy.

Kniha se zabývá také sakrálními památkami v okolí města. Nachází se tam množství kapliček, křížových cest, božích muk i obyčejných křížků u cesty.  Jejich budování bylo významně ovlivněno působením jezuitského řádu v Telči.

Publikace Telč v průběhu staletí je jedním z výsledků projektu Kulturní krajina jako prostor pro společenskou reprezentaci a relaxaci vybraných aristokratických rodů v období od 17. do počátku 20. století. Zájemci si mohou knihu koupit v sídle telčského pracoviště NPÚ.

Autoři | Foto www.npu.cz

Štítky Telč, památkáři, publikace, kniha, Národní památkový ústav, památková péče, historie, Tovaryšstvo Ježíšovo, Košumberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kniha památkářů se věnuje historii telčského panství | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.