Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Věž svatého Ducha na náměstí v Telči bude mít do listopadu obnovenou střechu

Věž svatého Ducha v historickém centru Telče bude mít do listopadu obnovenou střechu. Její rekonstrukce je nutná kvůli značnému poškození krovu hnilobou. Stavební firma nyní dokončuje montáž lešení kolem této 49 metrů vysoké pozdně románské památky. Střechu by pracovníci měli začít rozebírat v nejbližších dnech, řekl telčský starosta Roman Fabeš.

„Mají tam instalovaný nákladní výtah. Nahoře to rozeberou a po kusech svezou dolů,“ přiblížil starosta počáteční práce na střeše věže. Nový krov pak budou pracovníci sestavovat na ploše bývalého zimního stadionu ve městě. Podle požadavku památkářů by do něj měli zabudovat části původního krovu, které se zachovaly v dobrém stavu, uvedl Fabeš. Nový krov by měl být na věž osazen v září. Zatím není jisté, zda ho firma dostane nahoru opět po dílech pomocí výtahu nebo použije vrtulník. Dělníci poté krov překryjí měděným plechem.

Věž svatého Ducha je podle dostupných pramenů nejstarší dochovanou stavební památkou v Telči, slohově ji lze zařadit do první poloviny 13. století. Věž je postavená z opracovaných kamenných kvádrů, nynější pseudogotické zastřešení získala po požáru z roku 1836.

Současnou rekonstrukci za 8,7 milionu korun provádí firma H&B delta ze Vsetína. Radnice na ni dostala evropskou dotaci, která náklady projektu pokryje z 90 procent.

Obnovou střechy práce v památce neskončí. Do příští letní turistické sezony chce město ve věži vytvořit expozici mapující vývoj Telče. Od nejstarších historických etap v přízemí se lidé dostanou až k hodinovému stroji s výhledem na současnou zástavbu.

Autoři | Foto www.vikadesign.cz

Štítky oprava, Telč, střecha, obnova, dotace, krov, Roman Fabeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž svatého Ducha na náměstí v Telči bude mít do listopadu obnovenou střechu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.