Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nevidomí návštěvníci zažijí na zámku ve Žďáru nad Sázavou nové speciální prohlídky

Díky speciálním prohlídkám s názvem Příběh žďárského kláštera „na dosah“ mohou nevidomí lépe poznat památky ve Žďáru nad Sázavou. Poznají podobu poutního kostela na Zelené hoře nebo chórových lavic, formou vyprávění se setkají s opatem Václavem Vejmluvou nebo architektem Santinim.

První testovací prohlídka pro nevidomé s těžkým zrakovým postižením z nadačního fondu Mathilda se podle marketingové ředitelky společnosti Zámek Žďár nad Sázavou Lucie Herberové osvědčila.  Další mohou následovat kdykoli po předchozím objednání.

„Návštěvníky čeká několik zastavení, a to jak v Muzeu nové generace, tak po celém areálu zámku. Díky trojrozměrnému modelu zjistí, jak vypadá Zelená hora, vyzkouší si akustiku v bazilice Nanebevzetí panny Marie a sv. Mikuláše, poznají její barokní kovanou mříž z roku 1666 a dozví se, jaký znak měla stará pálená dlažba v pivovaru,“ uvedla Martina Schutová z pedagogického oddělení zámku.

Na první prohlídce určené zrakově postiženým byli podle Herberové také psi nevidomých. „Kromě psů, kteří pomáhají zrakově postiženým, mohou do celého areálu zámku i do Muzea nové generace také psi běžných návštěvníků. Půlka českých domácností má doma pejska a vždy někdo musí při návštěvě kulturní památky zůstat venku. U nás mohou psi jít kamkoliv s výjimkou baziliky,“ uvedla Herberová.

Muzeum nové generace vzniklo v srpnu 2015 rekonstrukcí bývalého klášterního pivovaru. Exponáty zapůjčilo několik významných institucí včetně Národního muzea a Národní galerie. Ve spojení se sousedním poutním kostelem na Zelené Hoře vytváří muzeum celek umožňující lépe poznat historii místa. Expozice je rozdělena na tři části věnované středověku a osidlování krajiny, rozvoji někdejšího kláštera a období baroka a současnosti. Vystavené exponáty doprovází audiovizuální projekce.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky zámek, Ždár, prohlídka, speciální, nevidomí, Žďár nad Sázavou, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Muzeum nové generace, pes, Nanebevzetí Panny Marie, Národní muzeum, Národní galerie v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevidomí návštěvníci zažijí na zámku ve Žďáru nad Sázavou nové speciální prohlídky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.