Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prolínající se filmové obrazy. Jihlavský dokumentární festival představil plakát pro letošní ročník

Množství prolínajících se obrazů zobrazuje plakát 21. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který proběhne ve dnech 24. – 29. října. Plakát odhalila v pondělí 26. června v jihlavské galerii Nonstrop Katarína Holubcová, výkonná ředitelka festivalu.

V letošním roce vstoupí jihlavský festival do třetí dekády své existence. Jeho minulý ročník překonal všechny dosavadní rekordy, návštěvnost loňské Ji.hlavy poprvé přesáhla 40 tisíc diváků. V den, kdy byl odhalen plakát, byl na www.ji-hlava.cz spuštěn prodej akreditací, v tuto chvíli za zvýhodněnou cenu 350,- Kč, tedy s 50% slevou. Tato výhodná nabídka platí do konce srpna.

Nový festivalový plakát, který každoročně nastíní náladu i naladění blížícího se festivalu, se nese v duchu prolínajících se filmových obrazů. „Plakát krásně ukazuje, jak se jednotlivé záběry proměňují s tím, jak následují za sebou. Podobně jako se mění barvy, když se promíchávají, získávají i záběry sestříhané za sebe nové významy,“ říká k novému festivalovému designu Katarína Holubcová. „A platí to i pro filmy, třeba ty, které vidí diváci na našem festivalu, nebo obrazy, kterými jsme všichni obklopeni od rána do večera.“

Filmový záběr však neklade jen otázku, co ukazuje, ale i co neukazuje. „Natáčení záběru podléhá pravidlům, zvykům, záměrům. Třeba zlatému řezu, touze zaujmout nebo emocionálně pohnout. A nevyřčené vždy zůstává, co zůstalo mimo natočený záběr,“ dodává Katarína Holubcová.

V Karlových Varech se představí dokumentární talenti

„Dnes je dokumentárních filmů zapotřebí jako nikdy dřív. Jak ukazují nedávné zprávy o možném zmanipulování amerických voleb, kybernetických útocích či záměrném šíření nepravd a polopravd nejen na internetu, dokumentární filmy jsou cestou, jak mohou diváci získat dostatek informací, aby si udělali vlastní názor. Právě takové filmy Ji.hlava vždy vyhledávala. A budeme v tom pokračovat i v dalším desetiletí,“ ujišťuje Katarína Holubcová.

MFDF Ji.hlava organizuje již tradičně v rámci nadcházejícího ročníku MFF Karlovy Vary prezentaci Docu Talents, kde se 4. července představí dvanáct pozoruhodných dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy. Jejich uvedení do kin je plánováno mezi srpnem 2017 a červencem 2018.

Součástí prezentace Docu Talents bude i vyhlášení prvního příjemce grantu Ji.hlava Film Fund a také jmen nositelů prestižního ocenění Emerging Producers 2018, která MFDF Ji.hlava vybírá již šestým rokem.

Foto Mezinárodní festival dokumentárních filmů | Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Štítky festival, dokument, plakát, jihlava, dokumentární film, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prolínající se filmové obrazy. Jihlavský dokumentární festival představil plakát pro letošní ročník | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.