Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Roštejně začínají opravy, vzniknou tam nové expozice. Návštěvníci hradu uvidí archeology

Na hradě Roštejn začínají opravy, které potrvají přibližně pět let. Lovecký hrádek v lesích poblíž Telče se díky nim bude vracet do podoby, již měl před požárem v roce 1915. Vzniknou nové expozice, řekla kastelánka Kateřina Rozinková. Památka bude přístupná i v době oprav, uzavřeno ale bude parkoviště u hradu. V létě budou mít návštěvníci příležitost sledovat archeology, restaurátory a další odborníky, kteří budou na hradě pracovat.

„Až stavba trochu pokročí, měly by prohlídky vést přímo obnovovanou částí,“ uvedla kastelánka. Otevřená bude hlavní návštěvnická trasa a věž, konat se budou noční prohlídky i další akce. Odstavná místa za uzavřené hradní parkoviště budou vzdálená deset až 20 minut chůze. Směrem od obce Růžená budou auta parkovat na louce poblíž lesa, další parkoviště je ve vsi Doupě.

Stavbaři včera převzali hrad, práce začnou v úterý. Letos zasáhnou polovinu hradu, jíž vede kratší návštěvnická trasa B. „Teď to začne tím nejhorším, což budou bourací práce,“ řekla Rozinková. V opravované části odborníci sejmou podlahy, následovat bude archeologický průzkum. Nad částí hradu bude za novou vyměněna šindelová krytina, opraven bude krov. Restaurátoři budou tento rok pracovat i na obnově oltáře v kapli sv. Eustacha a nástěnných maleb v Botanickém sále.

Do příští návštěvnické sezony v této části hradu vznikne interaktivní prohlídková trasa zaměřená na přírodu, lovectví a myslivost. „Práce se posunou do hlavní palácové části, která bude veřejnosti opět zpřístupněna v roce 2019,“ uvedla kastelánka. Na této trase lidé uvidí dobově zařízené pokoje. Stále přístupná bude věž, jejíž obnova je naplánovaná mimo turistickou sezonu.

Pozdně gotický hrad nechal v 16. století Zachariáš z Hradce přestavět na lovecký hrádek obklopený oborou. Obnova Roštejna zhruba za 60 milionů korun potrvá do roku 2021. Kraj, jemuž památka patří, na projekt dostal dotaci z evropského programu IROP. Loni si hrad prohlédlo 39 300 turistů. Včetně venkovních akcí roční návštěvnost areálu převýšila 50 tisíc lidí.

Autoři | Foto hrad-rostejn.cz

Štítky hrad, Roštejn, oprava, Telč, Zachariáš z Hradce, Růžená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Roštejně začínají opravy, vzniknou tam nové expozice. Návštěvníci hradu uvidí archeology | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.