Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Horácké divadlo uvádí osmou premiéru sezóny. Na začátku května bude k vidění monodrama Současně

Již osmou premiéru letošní sezóny si pro svoje návštěvníky připravilo Horácké divadlo, jedna z nejdůležitějších kulturních institucí v Kraji Vysočina. Ve středu 3. května se na Malé scéně v hlavní roli monodramatu Současně představí Lukáš Matěj.

Ironické monodrama o relativitě našich představ a podivném souběhu věcí, pocitů, postojů a úsudků. Vše, co se ve světě děje, každý nový zážitek ovlivňuje každého z nás, ačkoliv o tom v daném okamžiku člověk nepřemýšlí. Celé vyprávění je dokresleno humorem a ironií nad prostými, každodenními životními okamžiky běžného člověka.

Text bude v Horáckém divadle inscenován poprvé v České republice v režii Ondreje Remiáše, hraje Lukáš Matěj.

Jevgenij Griškovec, jeden z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších ruských spisovatelů současnosti získal značné renomé jak v Rusku, tak v západní Evropě. Autor, který je sám i prvním inscenátorem a promotérem specifických mono-inscenací, z nichž u nás je nejznámější Jak jsem snědl psa.

Griškovcovo Současně (Odnovremenno, 1999) je první režisérský počin v Horáckém divadle jeho ředitele Ondreje Remiáše. Ačkoliv se inscenace přesně hodí do záměru rozvíjet Malou scénu a otevřít ji různým žánrům, prvotní impulz k realizaci byl jiný, Ondrej Remiáš vysvětluje: „Inscenace vznikla netradičně nad rámec dramaturgického plánu této sezóny. Vznikla z určitého vnitřního přetlaku, z potřeby udělat něco navíc a "vykřičet se". Jevgenij Griškovec je v současnosti v Rusku jeden z nejpopulárnějších herců a dramatiků, proto mě překvapilo, že na profesionální scéně uvádíme tuto hru jako českou premiéru. Vyžaduje si autentického a vyzrálého herce, je potřeba k ní herecky "dospět". 

Herec Lukáš Matěj je v angažmá v Horáckém divadle od roku 2010. Zkušenost s divadlem jednoho herce má z brněnské JAMU, kde nastudoval hru "Škorpion, kterého jste zabil, si k Vám pokaždé najde cestu", kterou posléze hrál i jako člen Divadla Šumperk. Hru Současně nazkoušel Lukáš Matěj v pro něj náročné sezóně, vzápětí po premiéře komedie Vrátila se jednou v noci, v níž hraje jednu z hlavních rolí.

Premiéra hry je na programu středu 3. května 2017 v 19:30 na Malé scéně Horáckého divadla.

Zdroj Horácké divadlo

Štítky divadlo, premiéra, Kraj Vysočina, Jevgenij Griškovec, herec, Rusko, kulturní instituce, Česko, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo Šumperk, Malá scéna, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo uvádí osmou premiéru sezóny. Na začátku května bude k vidění monodrama Současně | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.