Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velikonoce na jihlavské radnici: Pletení pomlázek, malování perníků nebo živé ovečky

Velikonoce mohou lidé v Jihlavě letos opět oslavit přímo na radnici. Na nádvoří zámku v Telči bude velikonoční jarmark. Tisíce lidí z celé republiky přilákají jako každoročně pašijové hry ve Žďáru nad Sázavou. Velikonoční svátky připomenou na řadě míst na Vysočině také bohoslužby, řemeslné dílny, koncerty a výstavy.

Jihlavě se oslava Velikonoc uskuteční na Bílou sobotu 15. dubna. „V gotické síni jsou pro děti připraveny divadelní pohádky. Ve vestibulu radnice uvidí návštěvníci ukázky zdobení velikonočních perníků, malování na sklo, pletení košíků a pomlázek nebo výroby velikonočních ozdob,“ řekl mluvčí radnice Radek Tulis. Před radnicí bude ohrada s živými ovečkami.

Už v úterý 11. dubna se v přírodním areálu na sídlišti Libušín ve Žďáru nad Sázavou tradičně uskuteční pašijová hra Co se stalo s Ježíšem? Drama ze života Ježíše Krista nacvičuje více než 250 žďárských farníků. Tradice hry sahá do roku 1997, tři ročníky se kvůli nepřízni počasí nekonaly.  Představení každoročně přiláká do Žďáru nad Sázavou několik tisíc lidí.

V centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem ožijí chaloupky horácké vesnice tradičními řemesly. Nastěhují se do nich hrnčíři, tkalci, včelaři a další řemeslníci, kteří budou návštěvníkům představovat své řemeslo. Technikou 3D tisku se budou tisknout velikonoční vejce. Lidé mohou ochutnat várku velikonočního piva s příchutí čokolády.

Telči na Jihlavsku připomene Velikonoce s předstihem tradiční Vítání svátků jara v sobotu 8. dubna na náměstí Zachariáše z Hradce. Lidé uvidí vystoupení folklorních souborů a ukázky malování kraslic, pletení pomlázek a zdobení perníků. Mohou se také zúčastnit tvůrčích dílen. Na zámeckém nádvoří bude v sobotu 15. dubna Velikonoční jarmark s dílnami pro děti, vystoupí dětský folklorní soubor. Po celý den bude veřejná sbírka na podporu domácího hospice Sdílení.

Pelhřimovská agentura Dobrý den spravující české rekordy představí ve svém muzeu některé rekordy s velikonoční tematikou. „Lidé mohou vidět největší pomlázku nebo například kraslici, do níž její tvůrce zubní vrtačkou vyvrtal tisíc děr, a vytvořil tak velikonoční ornament,“ řekl prezident agentury Miroslav Marek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Velikonoce, radnice, Jihlava, perník, malování, Žďár nad Sázavou, Telč, Kraj Vysočina, Ježíš Kristus, Libušín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce na jihlavské radnici: Pletení pomlázek, malování perníků nebo živé ovečky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.